2009-06-21
(有相)好唔好食又睇落去282回: 父亲万岁@富声酒家(最最最好味叉烧!)http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=35058父亲节去边度庆祝好呢? 好儿童做左 research, 提议去呢间0系铜锣湾湾仔交界既 "富声"! 平贵都无问题吖! 最紧要好味, 同埋系中菜, 好孩子爸好孩子妈钟意食中菜! 今晚食完仲有亲子活动呀!上星期 book 枱, 前日 fax 餐单黎, 寻日 "隔空" 拣定菜! 呢个 service 其实系酒家同食客都双嬴既, 因为食客会觉得酒家细心体贴, 而酒家安排订位, 上菜时间同入货有灵活既安排!难怪! 难怪! 富声 serve 既客个 list 好强...除左刘德华, 仲有好多名人! 咦? 点解有个 Bathing Ape 既 Logo 既? 唔通 Nigo 食过? 至于好唔好食?又睇落去? 地址: 湾仔好儿童同好男童迟到...无聊一影!八味豆腐: 外面薄脆, 味道浓烈, 似辣非辣, 似咸非咸, 豆腐软棉棉, 好易入口! 好味!和哥叉烧: 系咁耐以黎食过最好最好最好食既叉烧!!!!!!! 如果阁
地址: 湾仔
好儿童同好男童迟到...无聊一影!
和哥叉烧: 系咁耐以黎食过最好最好最好食既叉烧!!!!!!! 如果阁下仔女好似近牌吸毒0个班衰仔衰女, 真系生上面0个叉烧好过!!! 讲番呢件叉烧点好味先, 如果以出名叉烧好味既西苑同富声比, 西苑系 100 分, 富声就系 150 分!!! 西苑胜在烧得靓又甜; 富声烧得都靓都甜, 不过肉质之弹性同味道之好真系带成条街, 而且好味到可以用一条街去形容, 自己谂啦! haha,..好味到呢...系竖起手指之作! 大大力推介!!!
红烧竹笙鸡丝烩生翅: 翅一向唔识欣赏, 不过味道也不错!
稻草牛: 十吋牛肋骨边那半肥瘦的肉, 牛味浓郁, 可点芥辣更刺激味蕾! 不过我食唔到烹调过程包扎牛肋骨稻草味呢! 味道 ok!
黄金芝士炸虾丸: 香口炸虾丸, 炸至金黄色, 脆得黎唔油腻!
咬开, 芝士"支"哂出黎! 虾胶好好咬! 超弹牙!
红酒炆牛尾: 米芝莲推介必食, size 约三寸 x 三寸 x 三寸, 牛尾炆得极腍, 牛肉味比之前的稻草牛更浓, 伴碟菠萝同红酒味鲜甜, 黏住既骨胶原更系女士恩物! wakaka...味道亦唔错!
金元贝芙蓉白玉环: 食咁多肉, 清一清...再继续食肉! kaka...
富声驰名鲍汁豉油鸡: 汁很入味, 不过肉质一般。
茹香榄菜带子炆豆腐: 汁香味又浓, 带子又多又爽! 如果屋企有咁好味, 餐餐都番屋企食呀!
野菌双菇扒双蔬
虾干飘香荷叶饭: 一揭开个 "荷包", 真系好香! 而且虾干同荷香味完全渗入饭中, 淡淡饭夹杂住鸡肉叉烧粒, 好味! 推介!!!
汤圆, 木瓜, 杨枝金露
蛋黄寿桃包: 势成个拳头咁大!!!
莲蓉蛋黄占三分二, 大家食半个已经有 D 腻, 不过宜家谂番起都想食!
五人埋单千八, 味道真系得! 下次要黎饮茶!
环境: 3 (中式酒家装潢, 有大厅有房)
卫生: 2.5 (有乌蝇啊!)
服务: 3.5 (BOOK 枱后 CONFIRM 菜单, 多客, 不过唔赶客!)
设计: 2 (MENU 全文字)
味道: 3.5 (味道整体非常平均, 接近四星。)
价钱: 3 (虽然有好多 "大富豪" 黎食, 不过价钱唔算系太贵, 以一个赛螃蟹为例 $80, 就算系米芝莲推介既红酒炆牛尾都系 $65, 其实比好多酒家更平。)
最终评分: 3.5 推荐!!! 最好食叉烧!!!
------
富声鱼翅海鲜酒家,富声,苏施黄,米芝莲,好孩子,日本,极速绯闻,巨乳排球