餐厅: 小林札幌拉麵
资讯:

地址: 大角咀博文街11号富贵大厦西座地下16号铺(以下图片可以按图放大作最佳输出)香港咩人都有...利申一: 有人 send message 黎话我系打手, hm...汤底用左几多个钟头同用几多斤猪骨煲, 食店既食材喺边度运黎, 呢 d 我唔识写, 我只写我食完既感觉。香港咩人都有...利申二: 拉面味道好唔好, 系好睇个人口味! 拉面既粗幼、汤汁既浓度、配料如何...各人食落都有唔既感受, 所以好难一概而论好唔好食。所以呢一篇拉面食记, 纯粹个人观感。好唔好食? 又睇落去? 黎紧我会为每次食既拉面作一个连载, 名为 "好孩子香港日本拉面道场小战争"! 个名够哂低能! haha...而今次食既系...小林札幌拉面大角咀博文街位置不太就脚, 不过附近有奥海城几个屋苑, 亦有商业大厦, 所以亦有唔少中西日食市进驻呢区, 其中一间拉面店系小林札幌拉面!晚饭时段, 有二人餐, 亦有一人前, 后者 $78 同 $85 分别不大, 两 set 都有小食选择, 可配小食: 饺子/炒饭/鸡软骨/鸡翼/咖哩饭/炸薯饼, $85 跟饮品。SET 送上薯仔沙津, 薯仔加洋葱丝仲有蛋味, 几甜, 好醒胃!
地址: 大角咀博文街11号富贵大厦西座地下16号铺
(以下图片可以按图放大作最佳输出)
SET 送上薯仔沙津, 薯仔加洋葱丝仲有蛋味, 几甜, 好醒胃! 好味!
点了招牌牛油拉面, 上面黄色正溶解中既系牛油。卖相跟八八八拉面同 Domon 札幌拉面相似。
汤对我个人喜好黎讲猪骨味唔够浓, 饮一啖无跃跃欲试再快快饮多一啖既感觉。尝试将溶解紧既牛油捞晕全碗再试一口, 好一点! 再加少少七味粉先啱番个人口味。
叉烧接近完全走肥。
面条烟韧系全碗面最好一环!
拉面配饺子是王道!
饺子绝对惊喜! 一定唔系包包雪藏饺子 STYLE, 半开口煎有肉汁唔干! 即使饺子皮不脆亦好食! 咬下亦有一小点攻鼻感觉, 系多葱还是有 WASABI? 好味!
晚饭时段, 客人一两枱 (我进场时一枱, 离场时两枱)。
总结:
埋单 78 连加一 $85, 呢个价钱有拉面加小食同沙津系相对抵食。至于味道方面拉面唔能令好孩子有太深印象, 反而饺子确实同其他拉面店唔同! 店处于大角咀地带, 地方有点隔涉, 未至于为试食而去。
环境:♥♥♥
卫生:♥♥♥
服务:♥♥♥
味道:♥♥
抵食:♥♥♥♥
推荐:♥♥
以上: 旺角, 小林札幌拉面, 好唔好食又睇落去, 好孩子香港日本拉面道场小战争, 拉面, 香港日本菜