2016-02-29
年初三, 众人称为'赤口'例不拜年, 但我家无所谓, 见完面食埋晚饭又如何? 最紧要皆大欢喜人人Happy~ '新正头'好多食店都休业, 大家找地方吃饭去哪儿呢? 我们就没此烦恼, 我们喜欢的又一城翰腾阁全年无休, 但既然人在九龙城, 城中有什么店方便大家不用出城呢? 年廿九时已留意到大城小厨初一至初七都开, 初八起休三天, 十一再开市! 哈哈~ 太好了, 上次很多款菜式都未试, 一于订定年初三, 六时半, Let's Go, go go go~人多好办事, 恭喜发财派了利是, 很快已想到吃什么, 上次喝不到的招牌靓汤, 今日来一盎吧! 多年前鲗鱼涌的好味道~不枉我们找回来了! 杏香/汤浓/料足...上次我写这店的怀旧生炒骨是近年吃过最好的生炒骨...今个杏汁猪肺汤亦是近年喝过的杏汁汤中最好的一个, 两个'最好'~ 这间'大城小厨'真值得我们encore! 有好些地方都做这款汤, 但可能杏汁落的不啱时间?? 杏味始终不及这一客, 所以厨师的功架高下立见! 我推介$268一客必点! 分足十碗汤, 真系无胃口唔想食饭的晚上, 各位食家来饮个汤
果然如我们所料, 两款都非常好, 各有各好味, 炸得松化, 有肉有骨, 香口但唔会炸走晒肉汁, 如果下次人少少要二选一, 都好难取舍要边一碟...
香港地揾快钱紧要, 流水作业多多, 大厨心机菜买少见少, 有就好去帮衬多啲支持吓~ 钱多多唔舍得食、唔舍得洗揾多多又如何? 食落肚Quota又唔多, 食多啲好嘢啦!~ 用得去时揾得番啫, 新一年祝大家长揾长食长有Good Good Good!
题外话/补充资料:
1. 因人手不足关系, 午市暂停. 2. 平日无加一小费, 新春初一至初三有收加一, 无问题, 好食, 值得俾的! 大家开心, 利利是是俾埋利是添!