2016-05-18
朋友请食生日饭,揾左间好评既日本餐厅。咁啱sogo做紧大特价,出完血就去隔离大厦食返够本鸟居系17楼全层,一出lift已经见到好多杂志既访问。门口已经有餐牌可以睇下有咩食同价钱,另外入面仲有好多既厨师推介餐厅入面大概有40座位,有bar枱可以睇住厨师烧野,新鲜热辣出炉。我地两个被安排坐张4人枱,坐得舒服,枱与枱之间摆得阔落舖头入面摆设非常日式居酒屋,充斥住不同清酒,梅酒,而且灯光暗暗,入到黎就已经忘记左上楼前紧张既生活,真正享受呢餐晚餐待应姐姐安排我地之后开始简单介绍餐牌既野食,同埋亲切咁问我地有咩唔食,值得一赞。而且不只一个待应咁做,每碟𩠌上枱时都会简单咁讲下𩠌菜来自边度,点煮。当被我地问到唔识既时候仲会走入厨房问完师傅再答我地,服务算系非常不错,食好野之余仲学到野既然朋友请食饭,就由佢揸fit食啲咩自家制梅酒 hk68其实一入到餐厅就好想试呢度既梅酒,除左因为周围都系梅酒,侍应姐姐仲特登介绍比我地知每逢4月都系浸梅既好季节,用烧酎浸左一年多啲每杯都有粒大大粒青色既梅子,碎冰令到杯酒更快冻,酒色淡淡加埋粒梅几靓。好易入口,少少甜加埋梅子味道,好少酸,好快就饮左半杯温泉蛋鲜菜沙律 hk
舖头入面摆设非常日式居酒屋,充斥住不同清酒,梅酒,而且灯光暗暗,入到黎就已经忘记左上楼前紧张既生活,真正享受呢餐晚餐 待应姐姐安排我地之后开始简单介绍餐牌既野食,同埋亲切咁问我地有咩唔食,值得一赞。而且不只一个待应咁做,每碟𩠌上枱时都会简单咁讲下𩠌菜来自边度,点煮。当被我地问到唔识既时候仲会走入厨房问完师傅再答我地,服务算系非常不错,食好野之余仲学到野
既然朋友请食饭,就由佢揸fit食啲咩
自家制梅酒 hk68
温泉蛋鲜菜沙律 hk26
蛏子王 hk256/2只
西班牙黑毛猪 hk368
喜知次 hk880
鱼身唔算大条,样有啲似红衫鱼,但肉身比较薄,鱼肉滑身。师傅用盐烧,鱼皮脆,肉保留juicy同丰富鱼油。特别一赞系师傅烧既时候竟然可以保留大部分鱼皮,鱼肉又唔会干。肉质点随枱既伯方盐,可以令到鱼既鲜味出黎。就咁食既话虽然味道偏淡,但系丰富既鱼油会有另一种口感
柚子雪芭 hk48
总括,居酒屋既选材非常好,虽然价钱属中等,但烧出黎既质素,服务同环境都比较理想,食得开心