2022-02-01 530 浏览
想近近哋喺沙田食上海菜,临时临急就只系谂倒嚟呢间。早几年食过一两次觉得几好食,感觉上今次无上次咁好食。五个人一共叫咗十样嘢 - 三小碟( 四季豆,镇江骨,五香牛)、窝贴(五只)、酸辣汤(例牌)、砂锅云吞鸡、糖醋桂花(?)/鲈(?)鱼、炒鳝糊、上海粗炒、嫰鸡煨面、雪菜肉丝炒年糕同埋豆沙锅饼。镇江骨几乎全部都系骨,得好少肉,而且无咩味道。五香牛得几片,味道普普通通,香料同咸味都唔够。酸辣汤个献好杰,不过胜在够酸又够辣。锅贴系几多肉汁,而且佢煎出嚟反转上碟呢个卖相几特别。砂锅云吞鸡有8-9粒云吞,半只鸡,下个再垫咗啲津白。个人觉得几好味,汤好浓郁,津白浸得好淋,鸡亦都好嫩滑。糖醋鱼好够份量,我觉得酸咗啲,不过鱼肉好滑。炒鳝糊味道一般,而目份量都相对细碟。上海粗炒同嫩鸡煨面水准正常,我个人比较喜欢粗炒,有些少儿时味道。雪菜肉丝炒年糕略为咸咗啲,年糕质地软糯,唔够咬口。豆沙锅饼上枱时热辣辣,但就奇在块皮一啲都唔脆,专登留一件摊冻啲先食都系唔脆。整体嚟讲只系不过不失,希望下次可以有改进。会返炒都应该系想喺沙田食上海菜呢个原因。

• 嫩鸡煨面