2024-09-12 452 浏览
冇写食评好多年了,但系早几日去完一间陶x饮茶,平均每人百几二百蚊难食到飞起,寻晚再嚟三好,一比较之下真系要为呢间小店写一写食评🙏🏻小朋友喺呢个商场功课辅导,终于有间似样啲嘅食店,等我可以接佢嘅时间食埋饭先返屋企啦👍🏻由于新开张,初初都唔敢乱推介,试咗多几次先敢确保佢嘅稳定性👍🏻因为唔系每次都影相,所以有些推介系冇相的。环境:入到店舖,个场挂咗好多「好」字嘅标句,入到嚟毎句望吓读吓加强正能量😝好配合佢个名👍🏻以呢类型嘅点心店嚟讲都算坐得舒服了,木制家私,地方干净。服务:一开始嘅时候觉得佢啲伙计虽然好努力咁,但系有啲新手,经过好似差唔多两个月之后,觉得佢哋上手咗好多,同埋都有礼貌,执枱都快手快脚。食物:我哋通常先叫一壶人参乌龙茶,因为好少地方有,再叫仔仔最钟意嘅必食点心,之后先每次试啲其他点心,暂时仲未试齐咁多款。仔仔必点嘅有:1. 椰皇炖汤👍🏻(椰香味浓,味道应该冇味精),初初仲有其他汤,不过转左餐牌之后只剩下椰皇炖汤。2. 炸鲜奶👍🏻(个皮松脆、入口即化,鲜奶部分甜度适中)。3. 大大只鹌鹑蛋烧卖👍🏻(肉质刚刚好绝对不会是烂啤啤的)。4. 枣皇糕👍🏻(以往只觉得利x的枣皇糕好食,而家就

仔仔必点嘅有:
2. 炸鲜奶👍🏻(个皮松脆、入口即化,鲜奶部分甜度适中)。
4. 枣皇糕👍🏻(以往只觉得利x的枣皇糕好食,而家就多埋呢间三好,有日带咗公公过嚟食,公公话好食过利x嘅枣皇糕,唔知迟啲过年嘅时间佢会唔会有得一底底咁买呢😋咁我就唔洗特登去利x订了)。
5. 好妈咪肠粉👍🏻(个皮滑过BB个面,我通常会先食一部分唔落豉油,食清楚个原味之后先加豉油,好重米香味一只只虾肉好弹牙有虾味,配搭埋叉烧啱啱好满足到我哋呢啲咩都想食嘅人)。
6. 蒸饭,每次试唔同嘅蒸饭,全部蒸饭粒还粒好靓👍🏻试过黄鳝饭(可能因为蒸,所以啲黄鳝较为腍,但本身唔食黄鳝嘅仔仔食完觉得好食)、酸菜牛肉饭(本身谂紧会唔会好古怪,但原来两者夹到㖞,如果牛肉多番少少会好啲)、菜脯酱凤爪排骨饭(唔使加豉油捞埋啲饭味道刚刚好)、虫草花云耳蒸鸡饭(有姜蓉味嘅鸡饭)、梅菜肉饼饭(啲肉饼唔系烂啤啤𠮶种,不过如果可以多多少少肉饼会仲好)。

其他食物:
1. 虾饺、烧卖啲虾好新鲜,靓过好多其他地方👍🏻
2. 鲜竹卷一次好正,一次咸咗啲。
3. 状元饺,有啲似小笼包,好多肉汁,不过个皮比起小笼包厚身少少,有少少似蒸锅贴。
4. 黑松露野菌饺,好香啲菌味,个皮晶莹通透,无论个皮定个馅都好食👍🏻
5. 棉花鸡,$30大大嚿鱼肚,正👍🏻
6. 流沙奶皇西多士/流沙奶皇包,入面个馅好香咸蛋黄味,正👍🏻一开始系西多士,之前喺西环、天后周x食过味道口感差唔多,不过可能地区问题,周x贵啲,最近转咗餐牌之后变成流沙奶皇包,馅一样,不过要快少少食,如果冻咗个包皮会有少少干,下次可能后加会好啲。
7. 香蕉包,个包皮好软熟,入面真系有香蕉,小朋友好钟意食。
8. 鸳鸯鲜虾米网肠,有少少似春卷肠粉,但系个皮同春卷唔同,虾肉好多👍🏻
9. 咸水角,未转餐牌之前系青咖喱咸水角,转左之后系普通咸水角,虽然都好食,但系我个人都系钟意一开始嘅青咖喱咸水角多啲,比较有特色,问应该系老板定经理,佢话因为好多老人家问佢有冇原味咸咸水角,所以转咗,个人希望三好考虑整返青咖喱咸水角啦😝
10. 酿茄子,酿喺上面𠮶层应该系加咗墨鱼,厚厚的。
11. 姜汁糕,公公钟意食,甜度刚刚好,我自己钟意再多啲姜,不过小朋友话而家已经啱,如果唔系会好辣,所以唔同人口味都各有不同。
12. 千丝香芋酥,比较起炸鲜奶,我哋会钟意后者多啲。
13. 排骨春菜煲,试过有一次咸得好犀利,向店员反映过之后后来味道刚刚好。

我哋食到揽住个肚,每次都只系平均每人8、90蚊👍🏻

一间咁有心嘅点心店,咁勇敢喺疫市开店,值得我抽空写吓食评,希望香港能保留多啲呢类小店啦🙏🏻
2024-09-11
  • 枣皇糕