2024-06-03
近排成日落雨, 好想食啲开胃嘢食, 最啱就系食啲酸辣辣嘅韩国菜。 朋友 咁啱喺西湾河见完客,就即席推介去李氏厨房。 到左先知道,原来就喺尖沙咀好出名的“李家”分店。 西湾河店改咗名叫李氏厨房。唔需要谂,即刻嗌咗炸鸡, 佢哋最出名拿手菜式, 款式真系好多,有原味、甜酸、酱油、 粟米、芝士…………另外仲好多铁板类和芝士锅, 不过我哋两个女仔, 对于我哋嚟讲份量太多,留返下次 多啲人聚会一齐嗌。蜂蜜大蒜炸鸡 (无骨), 无骨鸡啖啖肉, 炸到外皮干身香脆松爽, 鸡肉保持嫩滑多肉汁, 超多海量嘅蜂蜜, 加上大蒜粒 同埋蒜蓉, 真系好滋味。芝士味炸鸡 (无骨), 无骨炸鸡可以保持仪态,而且啖啖肉真系好, 芝士味劲多芝士粉, 非常香浓。雪浓汤汤头香浓而且有好多牛肉片, 有少少素面, 吸收咗雪浓汤嘅味道, 又爽口又鲜味。 配搭好多餐前小菜 ,泡菜+ 芝士肠+ 煎蛋卷 +薯仔 +鱼饼 +麻油菠菜 + 豆芽。 真系超级丰富。
雪浓汤