2023-01-02 534 浏览
除夕,原本下午打完针,同婆婆太婆食完lunch就打算回家自煮。点知太婆话好耐冇见曾孙,12月曾孙生日都未同佢食过晚饭,今晚请食饭。因为系除夕,都怕会冇位,即时上openrice睇下边度唔太贵又近有得订位。原本选左间系坑口的,但唔知点解佢2位可以订枱,但4位就唔可以㖞。跟住婆婆提意去将军澳南,我本来唔想的,怕离地铁有D远,怕太婆行得累;不过太婆话都未去过,去行下都好。最后就决定MADRIA啦,因为睇相见佢环境都唔错。有室内同户外都有位坐,我地就选左坐室内,因为都怕冻。见有人唔怕坐户外,应该又系另一种享受既。Book左位,其实我地都成6:45先去到将军澳站。太婆行得慢,我就先去左攞位,都怕太晏去会冇位,除夕嘛。点知去到原来都冇乜人,7点都系得2枱客。坐底等太婆,婆婆同仔仔行过黎,睇下Menu好抵㖞,Dinner Set竟然只系288起,头盘有汤或炸鱼饼;主菜有5款可选,牛仔骨,羊架,咖喱鸡饭,pizza咁上下,唔记得影menu;重有甜品香蕉蛋糕或曲奇,同一杯饮品,睇落都几多野食。因为我本身系细食既人,所以都谂定叫2个set就够,跟住散叫多个意粉或Pizza或沙律,应该就好够食。最后决定餐叫
最后决定餐叫汤及鱼饼各一,主菜要牛仔骨同羊架,我讲左几次叫意粉架,但婆婆想食串烧,仔又话要食果铁板鸡卷...结果,肉,全晚都系肉,我完全系一晚食左一个星期份量既肉。
西兰花汤
炸鱼饼有4块咁多,岩岩好一人一块。佢个甜辣酱有D偏辣。
跟餐的无酒精mocktail,就系士多啤梨 soda,加粒棉花糖。好饮架。
仔仔点的铁板鸡卷,个鸡有少少辣,我麻麻地,但仔同婆婆佢地觉得OK好味。
牛肉及鸡肉串烧,最后系食唔晒,要打包的。都系果句沙嗲酱有D辣,黎到依度我发觉,依间野全部野都系偏辣的。唔系佢所写既多国菜,系偏印度的。
牛仔骨,好大份,有3大旧,288一个餐咁既份量真系抵到爆,仔,婆婆同太婆都话好味...但系我,食到,又系少辣,食到依刻,我觉得我个口除左辣,食唔到其他味。
最后羊架,又系有3大旧,我已经好饱,好辣,只系切左少少一啖黎食,都OK唔会好so。但系整得太生,熟多少少会好D。但因为家都饱饱地,太多肉,生的当食少D就算了。
甜品,我以为仔仔会叫2个唔同的,点知佢叫晒2个都系香蕉蛋糕加雪糕。好大份,味道就冇乜特别。
期间,隔离枱原来有人生日,见职员会送上蛋糕唱生日歌。整体环境唔错,坐得舒服,食物好食同劲大份的;不过如果好似我咁唔系好食得辣的,可能要谂谂。依间D肉个腌料好似都系偏辣,如果再黎我谂我都系叫意粉就算了。
依间野基本都系外国侍应,但menu有中文的。侍应都几细心,因为2老都唔想饮冻野,我就问有冇热水,侍应系拎个靓靓茶壶比热水的,而且会留意老人家斟完水差唔多无水就会主动refill热水,真系好过今日下午去果间食店,想要杯水都要等运到,职员叫极都冇人的。
埋单900松D,净系288果2个餐就觉得好抵了,除夕其实都估每个人起码300,点知唔驶,重要饱到漏。唯一唔好系离地铁真系太太太远,食完行番出去搭地铁,好似都行左半小时。
2022-12-31
庆祝纪念