2016-01-11
lunch time 要去太古城办一点事, 刚好想起太古城诚品新开张及引进一间以 organic 轻食做主打既餐厅, 于是便去碰运气睇下有无位, 可能时间尚早 (12:20noon), 所以唔使等就有位。入到去其实已经8成FULL, 好嘈杂。LUNCH SET $98-$128 不等, 包一前菜及一主菜, 饮品另计。前菜选了白面豉酱茄子, 主菜选了日式咖哩鸡, 跟红米饭 ($118)。因为本身十分喜欢咖啡, 觉得一顿好的午餐应有好的咖啡作结, 所以用正价选了店员推介话比较香浓的咖啡$52 (因为本人不饮牛奶, 所以特别说明是要跟 soya milk)。咖啡先到, 闻落系几香, 但饮落无咩味, 好水下, 叫佢跟SOYA MILK, 黎到比左 NUT MILK 我, 仲要系冻既!!! 我接受唔到一间收我$52 一杯既咖啡跟冻奶比我LOR 因为杯野唔浓无咩味, 所以我系无加糖无加奶就饮哂。好LA, 到食物, 白面豉酱茄子原来系有猪肉碎, 佢餐牌无写! 我本身对猪肉一般, 因为好多时唔新鲜既猪肉会有一阵肉腥味, 呢度菜就正正有呢个问题, 好难食, 我试过整走D 猪肉, 只食茄子, 都唔得,
$52 咖啡