2018-12-16 40 浏览
同朋友嚟到佐敦,突然想饮番杯珍珠奶茶,上网一search发觉有一个新开嘅台式饮品店,个个都话佢啲珍珠好特别,于是就觉得不妨一试。一嚟到门口已经见到做紧新开张优惠,而且门外面望入去仲见到系人手整嘅珍珠,望落真系好吸引呀。一嚟就梗系叫一杯乌龙茶做Base嘅珍珠奶茶啦,乌龙茶比一般坊间用铁观音茶做Base嘅奶茶有另一番香浓嘅味道,而少d涩味。而我就拣咗最近好hit嘅黑糖珍珠,再加上我好钟意嘅芒果蒟蒻球做配料。估唔到三样野加埋嘅Max and match咁夹。黑糖珍珠咬落好有口感,而且芒果蒟蒻球咬落超爽!建议大家真系要试一试呢个配搭啊!陪我去嘅朋友就叫咗一杯芒果绿茶,绿茶嘅味道有少少盖过左盖过左芒果嘅味道,所以茶味会比较浓。呢杯芒果绿茶十分适合钟意茶味较浓嘅朋友仔。鸡蛋布甸就十分之甜,衬落芒果味度就啱啱好。值得一提嘅系,桂花珍珠比起一般珍珠更加清甜,而且一样好有嚼劲,真系好值得推介架!

乌龙奶茶+黑塘珍珠+芒果寒天蒟蒻球

芒果绿茶+桂花珍珠+鸡蛋布丁