2017-12-14
收工同我女友返元朗wor!咁问女友想食咩啦,佢就话想食打冷,重话佢好好好肚饿,咁打冷我就念起西裕街啦!西裕街,西菁街一带都系非常多餐厅嘅地方,而其中一d系非常出名,平时都系人山人海,所以e个地段系餐饮业必争之地。去到餐厅之后,都系一样照旧坐满晒啦,好好彩咁角落头有张二人枱,店员就立即安排左我地两个过去啦。咁好肚饿嘅我地马上就睇下餐牌,叫左以下菜式啦!首先就系大眼鸡啦,落单果阵问佢大眼鸡同乌头边样好食d啦,店员呀姐话e两样都系e度最出名呀!本身其实我都系少食鱼,怕鱼骨,但系大眼鸡本身就鱼骨少,好适合我,咁就叫左大眼鸡啦,一般潮州食法都系冻食,咁食左落去,鱼肉好离骨,呀妈教落鱼肉离骨即系鱼都系新鲜呀!而鱼肉同鱼皮都算系容易分开的,咁d鱼肉食落去都好浓鱼味,有少少鞋,而本身都有咸味,好香鲜鱼味,再点埋个豆酱真系好鲜,不愧为餐厅推介。跟住就到蚝饼啦,其实我地都系叫左个细蚝饼,上到枱都哗左一声,细嘅都咁大呀!蚝饼卖相ok,炸到金黄色,心念食落去一定好香脆啦!咁第一啖食落口,就真系非常香脆,而佢蕃薯粉同水嘅份量配合得都几口,食落去唔会好黐口,而且佢地一d都唔孤寒,里面啖啖都系蚝肉,而佢d蚝肉同蚝仔
跟住就到蚝饼啦,其实我地都系叫左个细蚝饼,上到枱都哗左一声,细嘅都咁大呀!蚝饼卖相ok,炸到金黄色,心念食落去一定好香脆啦!咁第一啖食落口,就真系非常香脆,而佢蕃薯粉同水嘅份量配合得都几口,食落去唔会好黐口,而且佢地一d都唔孤寒,里面啖啖都系蚝肉,而佢d蚝肉同蚝仔粥果d蚝仔系两种材料,食落去好有口感,而且无砂,值得推介。
食炸野就当然要有支啤酒啦!
跟住就到蚝仔粥啦,咁我地两个人就叫左个细啦,黎到之后卖相都非常满意,都系有好多蚝仔,咁食落去果阵就食得出佢系即叫即做呀!里面都好足料,有蚝仔,蚝仔size更为细,比较起蚝饼果d蚝细,但系都好肥,啖啖肉,另外就有d肉碎,有葱粒,重有紫菜,d紫菜品质都唔错,d汤饮落去都好出紫菜味,但系唯一一个问题就系我感觉唔到大地鱼嘅存在,少左大地鱼味同埋大地鱼嘅口感,差少少,不过都系胜在新鲜,帮衬d成日爆场嘅餐厅有道好,就系d野一定新鲜,货如轮转。个蚝仔粥都算系好味呀!
跟住到豆鼓鲮鱼油麦菜啦,一黎就已经闻到好香好香啦,碟菜大大碟,好似唔洗钱咁样,而且食得出系好有镬气,可惜就系豆鼓鲮鱼较为少,但系补充返碟菜系够豆鼓鲮鱼味呀!可能系师傅炒菜果阵都系用豆鼓鲮鱼d油去炒先有咁香呀!都系值得推介。
最后,两个人,4个𩠌,1支啤酒,我地系清晒呀!果野价钱唔系好平,但系就性价比高,好味,一定会再去,另外我叫到隔离枱好多海鲜,下次要试下d海鲜先得。