2013-12-28 2028 浏览
其实我好钟意上海菜,但系系香港我又唔系好找到啱我口味的上海菜,唯有系翡翠我就食极都唔厌,今晚我又同屋企人来到沙田的翡面小笼包。佢地的酸辣汤比其他的上海餐厅无咁稠,啲料有好多,但系我好食得酸架所以每次都要加醋;佢地的醋同超市的唔同,应该系陈年老醋,味道淳厚,同酸辣汤好夹。食上海菜当然唔小得小笼包啦,佢的小笼包大细刚刚好,一口一个,仲有好多汤汁系入面,肉质鲜甜,正!中国人好多都面色唔系咁好,食鳝糊就可以去黄气,呢到的鳝糊有九黄,啲九黄煮到刚刚熟,唔会太老,同黄鳝好夹。狮子头有好多种煮法,我比较喜欢呢到的煮法,同津白一齐煮,唔系多汤果种,系啲汁包住个狮子头,今次好系咸咗少少,但系味道都ok。不可不提的就系甜品,我最期待的,有高力豆沙香蕉同炸慢头,高力豆沙系一个用蛋白做的甜品,好考功夫,啲蛋白同豆沙夹起来好得意,味道同口感都系;炸慢头本身无味道,但系同练奶一齐食,正个味道就唔同咗,好甜又好脆口,我的至爱。我谂无论佢要排几长龙,我都系会继续来帮亲。

酸辣汤
小笼包
狮子头
鳝糊
高力豆沙香蕉
炸慢头
我谂无论佢要排几长龙,我都系会继续来帮亲。
2013-12-11
酸辣汤