2016-10-28
收工约左朋友食饭,呢位朋友好中意食海胆,于是就决定同区一齐离呢间塔门仔海胆烧度试下。8点去到,等左一阵就有位啦,店内虽然好细,但都几干净企理,坐得都几舒服。朋友发板,order左招牌海胆炒饭,流心海胆大啡菇,海胆焗多士,辣酒煮冻花螺,盐烧白鳝,塔门紫贝天葵。辣酒煮冻花螺同冻饮最先到,个花螺好好味,虽然太辣,但因为实在太好味,我同朋友边食花螺边饮冻饮,个紫贝天葵都好好饮,酸酸地,几开胃,虽然系凉茶,但唔苦,好易入口跟住最期待噶流心海胆大啡菇离啦,虽然无点流心,但芝士都可以拉到丝,而且味道浓郁,朋友食左一啖就爱上左,话下次离必点噶一定系呢个菇。海胆焗多士都唔错,海胆味都几出下。盐烧白鳝,自己中意食白鳝,所以点左呢个,好少可以食到甘juicy噶白鳝,连唔太食白鳝噶朋友试左一啖都话唔错,但觉得份量可以多d,甘就更好啦。最后噶塔门招牌海胆炒饭,个炒饭好饱肚,但有小小过咸,不过都接受到,系好味噶。朋友都好中意,话下次离会再点。呢餐真系好饱好满足啊。
辣酒煮冻花螺同冻饮最先到,个花螺好好味,虽然太辣,但因为实在太好味,我同朋友边食花螺边饮冻饮,个紫贝天葵都好好饮,酸酸地,几开胃,虽然系凉茶,但唔苦,好易入口 跟住最期待噶流心海胆大啡菇离啦,虽然无点流心,但芝士都可以拉到丝,而且味道浓郁,朋友食左一啖就爱上左,话下次离必点噶一定系呢个菇。 海胆焗多士都唔错,海胆味都几出下。 盐烧白鳝,自己中意食白鳝,所以点左呢个,好少可以食到甘juicy噶白鳝,连唔太食白鳝噶朋友试左一啖都话唔错,但觉得份量可以多d,甘就更好啦。 最后噶塔门招牌海胆炒饭,个炒饭好饱肚,但有小小过咸,不过都接受到,系好味噶。朋友都好中意,话下次离会再点。呢餐真系好饱好满足啊。