2006-07-02
其实应该食完即刻写,不过,呢间d野食好食,所以仲好记得食过d咩同埋味道如何,记忆犹新。所以想赞一赞佢。o个排因为arm arm 食完莲香﹝当时以JC非会员为莲香留过言﹞,好味o既八宝鸭拿左返屋企都仲未食完,所以虽然知道小南国o既八宝鸭水平都唔错,但真系唔敢试了。老爸最爱吃小南国,所以铜锣湾另外一间小南国我都去过。今次黎呢间食,感觉上比起o个间,呢间印象深好多。上次佢地大赞,我食完又无咩感觉,今次就好唔同啦!o个晚叫左:醉鸡、蟹粉小笼包、灌汤生煎包、叉子菘、砂㶽云呑鸡、上汤百叶小棠菜、松子桂鱼同糖莲藕。首先黎o既醉鸡,去过另一间小南国o既食评都应该见过醉鸡幅相,系用好细o既碗仔装住。所以显得份量好少。但食落其实又够,因为佢分开两三层,各层都有三四旧,总共我估十旧倒挂,其实同平时用碟serve o既份量差唔多,但系因为d鸡塞埋一齐,所以显得好少。应该系因为佢想将d鸡浸o系d酒度等佢唔会干身,上台o既时候大家夹落o个碗度仍然系有好多酒o系面o既鸡,咁只鸡先至够「醉」挂?我就好欣赏啦,d鸡又滑又有酒味。正。之后系小茏包。我觉得都几好啦。比著我以前一定大赞,但可能因为近来想食清淡d,所以佢里面d
之后系小茏包。我觉得都几好啦。比著我以前一定大赞,但可能因为近来想食清淡d,所以佢里面d汁几多油就觉得有d腻,但我谂无油一定唔好味。皮好薄,汁多。但系会唔会有d汁太多而皮太薄呢?唔知,不过馅还可以。
之后系生煎包。生煎包的确个包底系几好...虽然厚但系胜在够脆,但都略嫌太硬,咬o既时候包底同其他部分就比较容易散开,肉还肉食,包底还包底食。不过d肉汁份量几好,包皮唔会索晒d汁而林晒但又一d都唔会干,仲有汁流出黎。总体黎讲都唔错o既。
叉子松就麻麻啦,我记得o个时o系另外一间小南国食o既好好多。呢边个叉子烧饼一来酸酸地二来唔脆三来冻冻地,所以就算d馅料再好都补唔返。
砂锅云吞鸡,一般啦,不过不失。个云吞皮够薄又嫩,鸡汤几鲜。不过唔系话十分特别,可能系因为有d foodcourtl里面都食到呢味𩠌挂?
到我最钟意o既三味「食送」,首先系清清地o既百叶小棠菜。佢d百叶好新鲜,因为有好似落足料同长时间煲o既上汤伴住,所以唔会干身而且非常有大豆味,再加上小棠菜o既质素好,呢味𩠌满分!
另外系松子桂鱼。其实食到最后先上呢道菜,所以一上黎咁大条就好惊,因为已经好饱。通常o系咁o既情况下,咩野都会无咁好食,不过今次例外。因为我地有六个人。分一人一旧,竟然已经分晒,仲惊住大家唔够食添!有时如果外皮炸得唔好而又索晒d汁就会非常腻同难食,但系佢o既面粉炸得非常好,松脆,痴住里面嫩o既鱼肉一齐食,甜甜酸酸,好味!连我唔钟意食炸野o既人都话好,我谂就真系好架啦。
最后,系糖莲藕。细细一碟,虽然佢系塞左满满o既糯米o系里面d孔孔度,然后切开一块块上碟。我以为一定会几甜下,但如果我无估错佢应该系用冰糖,所以甜得黎好清,少有!好食,下次就算其他都唔再点试新野,但呢个都必须一再回味!