2020-10-07 1396 浏览
石屋🏚系香港三级历史建筑,🎎日治时期(四十年代初)为安置战争中无家可归嘅难民而建嘅平房🏠,而呢一带慢慢成为左寮屋区。后来附近曾经做过📽片场,呢度都成为左片场嘅仓库,之后石屋都系「蓝恩记山坟墓碑工程」等嘅工场,直至2001年清拆之后净低呢一座~而架石屋活化成咖啡室、文物探知中心、办公室等,大家得闲可以去饮杯咖啡顺便了解下香港历史💕💕👇🏻石屋全貌🏚而呢个就系咖啡室入口👇🏻☕大家想坐室内定室外都得~室外空旷啲,可以望住石屋~👇🏻室内就有怀旧装修➡️墙纸、地板、海报等,最重要仲有冷气添啊!! 👆🏻怀旧海报👇🏻我系喺下午茶嘅时间黎嘅,所以人唔算多,可能加上近排受到疫情影响,只有几台客~入到黎就拣左个角落位😆静静地享受下~啲嘢食😹由于无食到午餐,叫左个鸡批🐔($20)、🧀芝士蛋糕配伯爵茶☕($55)~其实可以拣咖啡或者茶嘅~🐔鸡批黎讲不过不失啦~个人觉得个皮厚左少少,啲馅料几多👍🏻鸡肉juicy唔鞋口,又有满满嘅白汁🥰而佢哋嘅🍰芝士蛋糕话系自家制😺,果然味道几好,浓郁嘅芝士味,食落又唔会太干,蛋糕面头白色个啲都系芝士黎架😻再加埋底下个层饼底,系三层唔同嘅滋味🥰🧀🧀

👇🏻石屋全貌🏚

而呢个就系咖啡室入口👇🏻☕

👆🏻怀旧海报👇🏻

而佢哋嘅🍰芝士蛋糕话系自家制😺,果然味道几好,浓郁嘅芝士味,食落又唔会太干,蛋糕面头白色个啲都系芝士黎架😻再加埋底下个层饼底,系三层唔同嘅滋味🥰🧀🧀🧀呢个可以再黎食👍🏻

☕伯爵茶味道正常,如果大杯啲就好啦~😆

2020-09-30
下午茶