2024-03-31 416 浏览
介绍东大街扫街既YouTube片一定会介绍呢间,所以专程去筲箕湾试试。点咗最具人气既焦糖炖蛋雪糕班戟,虽然一早知佢系点样,攞到手仲系觉得:「点解呢个甜品咁靓嘅?😻」个样已经100分,虽然只系焦糖布甸放喺班戟+雪糕上面,但个层次不得了。上面既焦糖好香脆,而佢既微苦正好中和布甸既甜。而布甸亦唔系死甜,香、滑、暖,同下面既雪糕一齐食有冰火既效果。下面云呢嗱雪糕正常发挥,但任何甜品加一球雪糕都会加分,呢个班戟都唔例外。而抵赞既系,我本来有d担心,个甜品又布甸又雪糕会食得好狼狈,但佢个size啱啱好,个布甸喺顶好fit,只有用佢提供既匙羹食咁部分布甸,就可以顺利食晒个甜品。个班戟食过真系返唔到转头,又薄、又软,同所有配料夹得天衣无缝,成个甜品口感层次非常丰富。三十几蚊,又抵唔抵呢?香港随便饮杯珍珠奶茶,或者食个普普通通既甜品都要呢个价钱,就算唔系最「抵」,都一定系「值」👍

2024-03-31
4 分钟 (外卖自取)
下午茶