2019-05-28
是咁的~女朋友仔一直都话想去愉景湾行去 咁今次终于抽到时间去喇 既然夜晚有野做梗系晏就食愉景湾嘅餐厅啦 入黎嘅交通都唔算好方便搞左一轮我地就决定喺愉景湾北呢边落车 一入到黎其实都两点咁济咁咪食左野先行啰 一行入愉景湾北商场就见到呢间Cali-Mex 其实好耐以前已经有朋友介绍话我食呢间 而我多年都从一个墨西哥朋友口中得知墨西哥菜有几特别 所以一直想试呢间 今次咁啱入到咁远都有呢间 就一于带埋女朋友仔去试下d特色外国菜啦~餐厅职员主要都系外国人为主 虽然唔知其他分店点 但呢间就好符合愉景湾呢到咁充满异国风情~不过餐牌中英对照嘅所以都唔洗惊唔知果样系咩黎咁我地就叫左一份Burrito Bowl一份Burrito一份Taco一份迷你burger呢几款野食Burrito Bowl中文译墨西哥碗 睇图果阵唔觉 上到枱先发现原来系有饭嫁谂住系类似沙律嘅野tim咁呢到好多野食都可以自选要咩肉 呢个我叫左烧鸡因为我觉得烧鸡配沙律几match(虽然佢唔系沙律)其实佢系一碗好干身嘅烩饭 一d黑豆 沙律菜 烤鸡 蕃茄粒 仲有一pat乳酪 唔好以为好怪其实墨西哥菜惯常会有一pat乳酪之类嘅野俾你捞黎食 听落好
Burrito Bowl中文译墨西哥碗 睇图果阵唔觉 上到枱先发现原来系有饭嫁谂住系类似沙律嘅野tim咁呢到好多野食都可以自选要咩肉 呢个我叫左烧鸡因为我觉得烧鸡配沙律几match(虽然佢唔系沙律)其实佢系一碗好干身嘅烩饭 一d黑豆 沙律菜 烤鸡 蕃茄粒 仲有一pat乳酪 唔好以为好怪其实墨西哥菜惯常会有一pat乳酪之类嘅野俾你捞黎食 听落好似好伏 但捞匀后其实好match好好味 烤鸡都好多旧 香得黎唔会太鞋口 整体味道好好 而且份量好足够 非常大碗
Burritos其实啫系墨西哥卷饼 系其中一样食墨西哥菜必食嘅野 一样都系可以自选要咩料 今次叫左安格斯牛扒 不过因为今餐叫太多野食所以冇食到 拎走左留番俾女朋友仔第二日食lunch 佢feedback番话牛肉好好食 入面仲加左芝士令个味道好香 不过佢个人唔系太钟意d豆 而墨西哥菜一般黎讲都会好多豆 佢就话太多豆就搞到扣左d分 不过我谂如果钟意食豆嘅人应该会俾好高分
迷你burger 细细个仲有三款肉拣 我就叫左猪 唔好睇佢红卜卜以为好辣但其实只系好少辣同埋系有蕃茄嘅香味 所以个猪应该系揾过新鲜茄汁去煮过 猪肉丝唔会太粗所以唔好鞋口又有肉汁正呀不过呢样一定要衬上枱即刻食 因为个馅嘅汁好多 好快会浸林左burger底层个块包 影响左个口感同埋拎起嘅时候有d论尽咁
最后就系Taco 啫系墨西哥脆片 呢样亦系墨西哥菜嘅代表 餐厅系可以选择用咩系包住入面d料 我就拣左粟米脆片 (因为觉得正宗d嘛)咁今次拣左炸鱼 个炸鱼即叫即炸炸得啱啱好 肉质都好嫩唔系d cheap野 不过觉得佢个sauce可以落多少少 佢个sauce系类似千岛酱嘅咪 同个炸鱼都好夹 增加多一层嘅味道
餐厅呢到环境好好 愉景湾又相对清静 咁正嘅环境就叫左杯Tequila爽下顺带一提 其本上所有菜式侍应都会叫你拣辣度咁由于我女朋友唔食得辣加上唔知墨西哥菜嘅辣系有几劲 所以我地全部都走左辣 但个猪burger都会有微微嘅辣 但果个真系唔辣唔好食嘅整体而言 墨西哥菜唔可以话系好大众化 但我同女朋友就觉得好好食 叫左咁多野价钱都系四百蚊多d 唔算话贵嘅但质素好好 真心推荐大家一试
(呢间餐厅张单记得要keep住 去番愉景湾D-deck果边可以换番免费船飞出番中环嫁)