2024-04-19
路过见到呢间日本过江龙「甘味处镰仓」 ,见到职员整紧招牌名物「镰仓蕨饼」,即刻忍唔住买晒两个味试下,再叫多两杯饮品同刨冰,叹返个下午茶先~✦ 蕨饼|原味、浅川园抹茶一打开就见到满满黄豆粉同抹茶粉,一啲都唔孤寒呀!蕨饼大大粒口感软糯,唔会太甜又唔黐牙,可以加入自家制黑蜜,我会将一大粒切开变细细粒,可以黐到更多黄豆粉,绝对称得上系我食过最好食嘅蕨饼!✦ 刨冰|宇治金时刨冰用日本直送天然水制作,口感绵滑,份量都唔少,2-3个人食都可以。抹茶味刨冰配红豆蓉同白玉丸子,仲可以$12追加3小件蕨饼,冰爽感觉最啱同闺蜜行完街去叹✦ 蕨饼饮品|草莓朱古力奶蕨饼·期间限定香浓朱古力奶配草莓好夹,面头仲有大量朱古力忌廉,啖啖都饮得到草莓粒粒同蕨饼粒粒,饮品入面嘅蕨饼感觉比就咁食更滑嘟嘟✦ 蕨饼饮品|浅川园抹茶蕨饼抹茶配上黑蜜蕨饼,淡淡抹茶味,饮落去似食紧一杯抹茶味嘅甜品之前经过屯门市广场见到装修中嘅「甘味处镰仓」屯门人表示到时唔使去到咁远就可以食到好好味嘅蕨饼啦,屯门店唔知几时先开呢,期待啊~
✦ 蕨饼|原味、浅川园抹茶
一打开就见到满满黄豆粉同抹茶粉,一啲都唔孤寒呀!
✦ 刨冰|宇治金时
✦ 蕨饼饮品|草莓朱古力奶蕨饼·期间限定
✦ 蕨饼饮品|浅川园抹茶蕨饼
抹茶配上黑蜜蕨饼,淡淡抹茶味,饮落去似食紧一杯抹茶味嘅甜品
之前经过屯门市广场见到装修中嘅「甘味处镰仓」