2019-02-04
前两日心思思想食辣野,就自己揾咗一间口碑几唔错嘅川菜私房菜过下瘾,认真几好☺☺。呢间私房菜都几隐蔽,系观塘一栋工厂大厦入面,搭到最顶仲要行多一层楼梯至揾到,但唔紧要,好野付出少少时间揾都值得嘅😁😁。餐厅入面真系细,完全系私房菜嘅feel,得三张大台,装修就好普通嘅一间中菜馆咁。由于我就自己一个人黎,就听老板介绍,点咗个套餐,有三个𩠌,一个沙律,都几好啦。第一个𩠌系老干妈爆炒猪润,老干妈可以话系全中国最受欢迎嘅送饭神器,用佢黎炒猪润,几咁正就唔洗多讲,辣味不算话好劲,但胜在香气十足,炒到啲猪润好入味好野味,好正。第二个𩠌就系经典嘅陈麻婆豆腐,听老板介绍呢个𩠌又系川菜嘅代表,唔少餐馆都专门开店整麻婆豆腐。呢度嘅麻婆豆腐特别个位系汁水比较杰同埋豆腐比较碎,咁样嘅好处系味道更浓郁而且每一啖饭都可以同豆腐一起食,𩠌饭简直系一流,热辣辣嘅麻婆豆腐连埋饭一齐摆落口,麻辣鲜香嘅味道,食到我留晒大汗,但唔知点解越食就越辣,越辣就越开胃,越想食,一口气食咗成两碗半饭,过足瘾。最后一道𩠌就清淡喇,系一碟蒜末炒菜花,岩好解下味浓嘅感觉,又爽又脆,味道都几唔错。对于无辣不欢嘅我黎讲,呢间川菜私房菜出品都几唔错,
对于无辣不欢嘅我黎讲,呢间川菜私房菜出品都几唔错,中意食辣又终于娟隆娟拉嘅朋友可以黎揾一揾呢间川菜馆😃😃😃。