2006-08-09
8 August 2006 (Tue) - 晚饭一个老朋友生日,当然唔系正日,但系预祝佢生日,请佢黎呢度食饭!预先book位时佢己经问定寿星仔叫咩名,好等佢哋可以将个名写喺佢哋准备既生日咭道,不过佢哋系要食英文架,所以应该比英文名佢,如果唔系就变咗并音架啦!佢哋个set dinner 其实喺佢个网址度揾到,不过我都喺度再讲多次,顺便比少少comment!1. 女人的心(南瓜蕃茄冷热汤) - 如图一,好好饮,佢个蕃茄入面既系冷汤,冰冰凉凉咁,仲好似有啲酒味,出面既南瓜就系热既!叫做女人的心系因为似女人咁忽冷忽热,哈哈,真系好有心思!2. 意式黑醋墨鱼沙律- 如图二,个汁好味,黄黄地色,唔知系乜?3. 香煎鹅肝配鱼子酱- 如图三,My favourite!!一定好食,我好钟意架!4. 香酱焗青口- 如图四,第一次食到咁样整法既青口,绿色既香草配淡淡既青口,OK啦,但我都系钟意牛油,或者𠮶啲红色既汁又辣辣地既配青口!我同老友一人拣一个main course,我𠮶个系:5. 脆皮鸭配红酒汁- 如图五,好美味,又唔鞋,大细啱啱好,唔会太饱,配红酒汁加埋啲薯菜,得呀!老朋友系:6. 红酒烩羊膝-
我同老友一人拣一个main course,我𠮶个系:
老朋友系:
6. 红酒烩羊膝- 如图六,打电话黎book时佢同我讲可能有啲羊膝会较靭,如果遇到咁既情况,佢话可以换比我哋,呢个都唔错,不过我自己麻麻地羊,但系冇乜酥味,所以唔钟意羊既人都会觉得OK,只系我就觉得少少靭..不过系可接受既,但比起鸭,我都系钟意鸭多啲!
7. 田螺烩天使面- 我唔记得影低佢,因为佢系喺我哋食紧main course时上既,而我又唔想咁寡地净食鸭,所以我已急不及待咁食起啲天使面啦,一时口快唔记得咗影低!份量系少架,但系食到呢度差唔多饱,所以变得啱啱好...好味道,田螺都好似有成五定六只,我冇数,因为初时以为系菇既物体,hehe~~
8. 清香花茶- 真既好香,都唔记得问佢系咩花茶,食到呢度好饱,饮返杯茶坐一阵倾下偈,真系一种享受!老板Sidney (阿Sue个老公)仲会问下上唔上甜品住,我个老朋友想坐阵先,所以话迟啲至上..
9. 火焰雪山- 如图七,好开心我赶得切衬佢啲火未熄影到(见图蓝色部份系火焰,好浅色架咋),其实我冇正式食过呢个甜品,但系我觉得好好味,入面既系芒果+云呢那雪糕,酸酸地唔会好饱,正!我个friend话佢食过咁多次火焰雪山,呢个可以话系好正!
Set Dinner 一人$320,免收加一,所以都算唔错,以咁既价钱,比起出面某啲餐厅,呢度既环境,气氛,食物,服务绝对优胜,有机会,一定要再黎!!!