2023-07-25 125 浏览
系IG睇到哩间餐厅,即刻book咗期,咁得意嘅餐厅一定要试试。餐厅环境唔错,仲有live band驻场,好有气氛。泰式奶茶,泰式香味好重,搭配泰国嘢一流。前菜泰式发酵猪肉肠,猪肉肠煎到脆啵啵,咬落曝晒汁水。肠仔食落香甜,仲搭配埋青瓜生菜,好味。小火山三味刺身一口杯盛合,有生蚝,三文鱼同泰式生虾,每款都搭配泰式酱汁,食落鲜甜惹味。泰猪锅系佢特色菜,一定要试试。第一步拣泰猪锅烧肉拼盘:美国安格斯牛肉及猪肉拼盘。肉一共有4款,其中封门柳最好味,弹牙得来牛味好重。全部肉都好大一件,我觉得牛肉适合打边炉,猪肉适合烧烤。猪肉油脂通过烧烤逼晒出来,唔会好油腻。第二步拣小火山特色汤底:冬阴功汤同香茅椰汁鸡汤,冬阴功汤酸辣可口,香茅椰汁鸡汤椰香浓郁,前面适合烫菜,后面适合烫肉,两个都好有特色。第三步会搭配埋特色酱汁,共有4款,分别系泰式海鲜沾酱,罗望子沾酱,亚莱蒜沾酱同甜鸡沾酱,我同FD最钟意泰式海鲜沾酱,因为够晒酸辣,点乜都好惹味。宜家店铺做紧promotion,2HKD可以叫一份泰式猪梅花肉片,肉片大大一件,点烧都唔会柴,食落好软嫩,劲抵食。薄切牛舌片,微烫已经可以食,好Q弹。牛骨浓汁牛肉丸,食落好

泰式奶茶,泰式香味好重,搭配泰国嘢一流

薄切牛舌片,微烫已经可以食,好Q弹

牛骨浓汁牛肉丸,食落好弹牙,唔错

蝶豆花芒果糯米饭(2件),好得意嘅糯米饭,好靓得来又好味,啱晒打卡

第一次试泰猪锅都几满意,难怪咁多人来打卡啦
2023-07-24
  • 泰猪锅