2025-02-18 0 浏览
呢排香港好冻,我哋就知道要捉紧冬天嘅尾巴,因为香港真正冻嘅日子真系唔多。我就把握机会去呢一间食羊腩煲。佢可以话系我食过嘅羊腩煲最好食嘅一间。 🍖首先系羊肉嘅数量,其他嘅羊腩煲一般都系件数唔多,从好𠮶方面谂,就系我哋可以叫多啲其他嘢食,负面啲,就系唔够食。呢度嘅羊腩煲,你一打开就见到里边,都系满满嘅一盘,而且下面唔系好似盆菜咁,揾啲嘢垫起佢,而系仲有好多羊肉。 🍖羊肉嘅质量亦都相当高,羊本身一定有啲骚味,如果太肥,就会变得劲骚,食得几旧就唔想食,呢度嘅肥瘦均匀,皮同埋瘦肉中间,一定会夹杂住肥膏,但系唔系过分,而系刚刚好可以带出肉香,所以总括一啖咬落去,会食到皮嘅滑嘟嘟,肉嘅软腍腍,同埋脂肪嘅香喷喷。 🍖跟住就系汤汁,有淡淡嘅药膳味道,唔会太浓,所以令到更加产生补身嘅感觉,而且非常配合肉嘅味道,绝对唔会喧宾夺主。店员又会好细心咁喺中间未煲透但汤又滚起嘅时候嘅时候,将啲汤汁毕起,淋系肉上面,令到每件肉都可以充分覆盖汤汁。 🍖当然我哋都叫咗荷兰豆炒虾球同埋腌鱼皮,两样嘢都非常爽脆,但系系唔同嘅脆,虾球同荷兰豆一齐发挥爽弹嘅口感,而且用一个好富有诗情画意嘅碟上枱。鱼皮仲正,食落真系以为食紧海蜇,

🍖当然我哋都叫咗荷兰豆炒虾球同埋腌鱼皮,两样嘢都非常爽脆,但系系唔同嘅脆,虾球同荷兰豆一齐发挥爽弹嘅口感,而且用一个好富有诗情画意嘅碟上枱。鱼皮仲正,食落真系以为食紧海蜇,有脆滑嘅口感。