自从和老公成为了二人小家庭之后, 过时过节做 除了会吃大家族的团年饭之外, 我们俩小口子也喜欢自家来个团年小聚, 这时候通常我们会找间火锅店大吃一餐, 过一个丰盛又满足的晚上! 今年我们选择了来四季文昌这里, 一来我们真的很喜欢吃这里的椰子鸡煲, 上次吃过已经觉得回味无穷! 尤其是上次没有吃这个手切肥牛让我们一直心思思几挂住, 今晚点都要食番够本! 汤底当然要有我们最挂住的椰子鸡啦! 知道这里还加入了新元素一于来个双拼 !椰子文昌鸡锅(半只)拼玫瑰花牛奶椰子锅听落真的好吸引! 玫瑰花牛奶椰子锅听起来令人有种想浸浴的感觉添呀(≧∇≦)我将只鸡一半一半放, 椰子鸡煲𠮶边嘅鸡嫩滑入口非常甜, 贯彻其一直那清甜可人的味道!至于在玫瑰花牛奶椰子煲里面嘅鸡肉, 真系有好香好香嘅玫瑰花味, 浸过牛奶嘅鸡特别嫩滑可口, 奶感十足!连放落去只系灼十秒嘅牛肉都有唔同嘅质感,更带玫瑰花香,认真坚料! 新年前夕, 店家还准备了数款开胃贺年小吃, 别具心思! 米通炸得香脆, 黑芝麻花生姜糖亦十分别致! 火锅配料方面,我选择了响彻云霄(紫菜响铃), 这款响铃嘅特别之处就是中间还包著一块紫菜, 第二度好难食到咁特别

火锅配料方面,我选择了响彻云霄(紫菜响铃), 这款响铃嘅特别之处就是中间还包著一块紫菜, 第二度好难食到咁特别的响铃架!

打边炉想食得健康啲不妨叫埋日本直送野菜篮! 野菜篮里面有特大冬菇、 超甜粟米、 金菇、 生菜和唐蒿菜。 大鱼大肉之前食啲蔬菜纤维打打底, 之后就可以安心大吃特吃啦!

平常不太会点餐前菜的我们,见到有海胆阿拉斯加蟹沙律, 又系沙律又有海胆中有而家时令嘅阿拉斯加长脚蟹, 所以我哋都忍唔住叫来食!

估唔到沙律会有咁大碟完全四人份量! 海胆亦都有半版咁多! 粒粒甘香鲜甜好好味呀! 然后在青瓜沙律当中会发现一条又一条的蟹肉丝, 配搭三文鱼粒一齐食特别滋味!

最令人万众期待嘅当然系我们挂住好耐嘅本地手切牛肉(大)啦!

见到那鲜艳欲滴嘅粉红色泽, 以及均匀有致的雪花条纹, 彷佛是樱花片片散落风中的美丽情景一样,超级迷人呢!

那雪花,那肉质,那种在咀内油花和肉香交织的快感, 真系会令人沉迷到一个点! 尤其那嫩滑的口感彷如吹弹得破的少女肌肤,有着无穷的生命力那种娇嫩,令人不期然沉醉了!

吸收了所有汤和肉的精华的冬菇和粟米真系格外好味呀!

话明系团年冬至饭, 点少得一啲好意头菜名嘅嘢食呢 !推介这款鲍罗万有煲仔饭! 唔单止个名好听而且仲超足料! 有齐鲍鱼青口蚝豉和大虾嘅饭, 食完之后,今年仲唔系包罗万有好事齐来全年都笑哈哈(≧∇≦)

个煲仔饭煮得好香好有镬气, 加埋咁多款海鲜想唔鲜甜都几难喇!

饭粒软硬适中,夹杂著一啲饭焦, 连平时唔多吃饭嘅我都忍唔住食咗两大碗呀!好味!

打边炉又点可以唔整翻杯冰凉冻饮坐阵呢,大红( 红莓梳打)和 大紫(黑加仑子梳打)就啱晒我心意啦!cheers!