2018-11-11
约左小学同学聚会,咁岩大家都系港岛区返工,就拣左呢间系铜锣湾既忠记咖啡室。私房菜!首先系私房靓汤,放左工饮到家既味道真系好幸福!之后我地点左几样前菜,包括稻庭乌东北海道带子配和风芥末汁,陈年花雕鸭舌同三文鱼籽糖芯皮蛋!稻庭乌东唔洗讲都知弹牙爽口,大大粒既香煎北海道带子配埋青瓜丝蟹柳丝真系好好食!而最重点系个和风芥末汁,酸酸地带少辣,好开胃,忍唔住追加多一份!陈年花雕鸭舌大大份酒味好浓,食得我地停唔到三文鱼籽糖芯皮蛋三文鱼籽令口感丰富左,唔错!滋味口水鸡呢个口水鸡系我至爱啊!鸡肉嫩滑加埋秘制酱汁,辣度适中,最重要仲要系无骨嫁!岩哂我呢d嫌麻烦既人。家乡私房肉碎炒椰菜有获气,炒得好香!再黎就系马来沙嗲粉丝肥牛煲呢个岩哂重口味既朋友,沙嗲味好重,肥牛配埋粉丝永远系最佳配搭,我自己觉得略微咸左少少,但朋友话ok😂椒盐黄金豆腐炸到外层金黄色脆卜卜,里面就好滑,一咬落去果下食到两个层次,外脆肉软,正!最后我地仲点左豉汁蒸仓鱼,蒸既时间岩岩好,即刻叫多两碗白饭捞鱼汁一齐食,好满足!总括黎讲食物质数好高,值得推荐!
首先系私房靓汤,放左工饮到家既味道真系好幸福!
稻庭乌东唔洗讲都知弹牙爽口,
大大粒既香煎北海道带子配埋青瓜丝蟹柳丝真系好好食!
陈年花雕鸭舌
大大份酒味好浓,食得我地停唔到
三文鱼籽糖芯皮蛋
三文鱼籽令口感丰富左,唔错!
滋味口水鸡
家乡私房肉碎炒椰菜
有获气,炒得好香!
再黎就系马来沙嗲粉丝肥牛煲
椒盐黄金豆腐
总括黎讲食物质数好高,值得推荐!