2019-09-20
同一大班同事食lunch,通常都会去饮茶。今次就嚟咗喺太古城商场里面嘅翰腾阁。我地Total有七个人,本来就谂住叫点心饮下茶,但之后见到有有个商务午市六人套餐$599,见咁抵就决定试吓啦。呢个午市商务套餐包明火靓汤、点心拼盘及六款指定菜式或炒粉面。 点心拼盘有四款:虾饺、牛肉烧卖、咸水角、黑松露益菌饺。份量就每款每人有一粒,唔使同人争! 点心上枱嘅时候都系热辣辣,蒸气仲好滚动应该系即叫即蒸。虾饺同黑松露益菌饺𠮶皮唔会太厚,食落口啱啱好!汤就普普通通,汤渣都上埋俾你,不过除咗粟米之外都冇乜嘢食得😂主菜我哋叫咗:1)鲜茄鱼块茄汁唔太酸,鱼块唔会炸得太干。我觉得味道还可以。2)螺片花胶豆腐煲如图,有大量豆腐,至于花胶同螺片就各有三至四件。3)瑶柱滑蛋虾仁虾仁OK。可惜蛋有少许老同干,可能炒耐左少少4)粉丝杂菜煲依个杂菜煲几好,有粉丝、菜心、白菜、金菇同碎冬菇。5)清汤萝卜牛筋腩煲牛腩同萝卜都煮到好淋,食落唔会有渣。6)豉油皇杂菌炒面会跟一碟辣酱。豉油王炒面建议大家一定要加辣酱食,捞埋一齐食简直系绝配呀!总括嚟讲,依个套餐真系份量十足,7个人都够食。至于味道就不过不失啦。埋单$599 +7位茶
主菜我哋叫咗:
1)鲜茄鱼块
茄汁唔太酸,鱼块唔会炸得太干。我觉得味道还可以。
2)螺片花胶豆腐煲
如图,有大量豆腐,至于花胶同螺片就各有三至四件。
3)瑶柱滑蛋虾仁
虾仁OK。可惜蛋有少许老同干,可能炒耐左少少
4)粉丝杂菜煲
依个杂菜煲几好,有粉丝、菜心、白菜、金菇同碎冬菇。
5)清汤萝卜牛筋腩煲
牛腩同萝卜都煮到好淋,食落唔会有渣。
6)豉油皇杂菌炒面
埋单$599 +7位茶钱($13位) +加一
人均$110有找。