2020-10-04
《时代冰室》「无论时代点变,味道依然不变。」其实今次系我第一次帮衬萧生既时代冰室😳想试左好耐架啦,但耐何地点上真系有D远。今次佢系长沙湾开左新分店,真系打铁趁热即刻去啦😍坚。鲍鱼花菇花胶滑鸡石锅浓汤乌冬 $62(配例汤同热饮,冻饮+$3)上碟时「哇😳~」左声!个汤既色水金黄色好吸引,鸡味好浓,望落有点油但食落唔会好肥腻。先讲鲍鱼,我有d意外佢原粒上(我以为会系仿鲍片),虽然细细粒但卖相好有诚意!有好大块既花菇,煮到好淋好入味😍花胶有3块,都几厚同大块下,口感唔错唔会好胶~个鸡既色水好靓,都有好多鸡件~质素有少少参差,因为我食到一旧好un好老既鸡鸡(咬得好辛苦),但其他几件又正常发挥,不过都有少少偏老,鸡鸡可以再煮好D。配料有萝卜,唔系淋哂个种可以再入味D~娃娃菜同个汤好夹~乌冬另上非常弹牙💛我地迟左黎食,黎到已经过2点,额外减5蚊($57)~呢个价位呢个质素我觉得有赚啦!葱油厚切猪扒 伴三眼煎蛋饭 $46 (下午饭餐,配例汤同热饮,冻饮+$3)下午茶餐但午餐份量~猪扒系坚。厚切同劲大块~肉质几好,唔会煮到好老,亦唔是落好多松肉粉好假既肉感。3粒太阳蛋都系半生熟,一吉落去爆哂浆😳个汁都好
「无论时代点变,味道依然不变。」
下午茶餐但午餐份量~猪扒系坚。厚切同劲大块~肉质几好,唔会煮到好老,亦唔是落好多松肉粉好假既肉感。3粒太阳蛋都系半生熟,一吉落去爆哂浆😳个汁都好夹!老实讲呢个餐系唔少茶记/冰室都有既颓饭,但真系食颓饭先见到餐厅既真章,我会话算几出色,仲要靓靓摆盘😳!
例汤系莲藕红萝卜鸡脚汤。我地2碗都净有莲藕同猪骨无其他配料。个汤我会话ok,一定唔是平时好足料个种老火靓汤架啦,但起码唔是好多味精好假个种例汤~
餐厅入面都宽敞,枱同枱之间either 有隔板/隔开1.5米,坐得好舒服唔会逼,侍应的态度都好好~可能新店开张都好多人排队😳但因为入面多枱,我地攞飞要等14个冧把,都系等左20分钟,附近商场行个圈番黎岩岩好有位!
最后我地2人埋单109蚊,饱到上心口,今次真系萧生好耶多谢萧生😳😂~