2022-01-25
闺蜜搬咗去九龙城,一班朋友一齐去佢屋企house warming 👯♀️👯👯♀️倾吓倾吓就到下午茶时间,闺蜜话带我去附近一间高质素但系好抵食,价钱又平嘅茶餐厅食下午茶😍𠮶度啲厨师全部喺酒楼酒店做过,食物质素好高,包我哋话好食㖞😚呢间「大城小厨」好大间,好干净好多卡位坐得好舒服。我哋成班朋友就坐一张大圆枱,方便一路食一路讲😆我哋叫咗两个好抵食嘅下午茶餐、两个炒粉面饭、仲有一碗净云吞牛丸,眨吓眼就清晒,系咪好大食呢😂🌟洋葱猪扒包 $36~ 呢个包超级好食😋以前去亲澳门都一定会食猪扒包,但猪扒通常都煎得太干身,但系佢哋呢个猪扒包好特别,里面夹咗好多煎香左嘅洋葱🧅仲配埋好好味嘅洋葱汁,猪扒煎得好香一啲都唔干身仲充满肉汁。个包仲喺用靓面粉造成,包面烘得好脆,但系包里面又好松软,配埋洋葱同猪扒口感一流应该系我食过最好食嘅猪扒包👍🏻🌟冻柠茶 (跟餐免费)呢杯冻柠茶饮落一啲苦涩味都冇、非常清新。原来呢度嘅奶茶、冻柠茶都系用发酵过嘅茶叶,坊间少有, 所以比起其他餐厅就好饮好多❤️🌟餐肉煎蛋鲜油菠萝包 $34~ 呢个包又系餐厅既王牌食物,餐肉煎得好香、煎蛋就好滑、菠萝包既酥皮好香脆,包又好松软,仲配埋一片牛
🌟洋葱猪扒包 $36
🌟冻柠茶 (跟餐免费)
🌟餐肉煎蛋鲜油菠萝包 $34
~ 呢个包又系餐厅既王牌食物,餐肉煎得好香、煎蛋就好滑、菠萝包既酥皮好香脆,包又好松软,仲配埋一片牛油🧈。食嘅时候先将牛油夹喺热辣辣的菠萝包里面,牛油会立即溶化,好食到难以形容🤤
🌟热奶茶(跟餐免费)
~热奶茶嘅茶同奶嘅比例好适中,同样系用咗发酵嘅茶叶,所以奶茶特别好饮
🌟日式海鲜炒乌冬$60
~ 乌冬一上枱就闻到好够镬气,原来所有炒粉面饭由酒楼大厨亲自煮,所以非常有镬气。乌冬分量十足就算系下午茶餐价钱平,但系份量亦都唔会减少,配料有蟹柳、鲜虾、鱿鱼…….
🌟鸳鸯炒饭$98
~ 好少茶餐厅会有鸳鸯炒饭,呢度嘅鸳鸯炒饭卖相非常靓😍拍得住酒楼质素👍🏻但价钱当然平好多啦!鸳鸯炒饭同样好足料,有鸡肉、又有鲜虾、仲有炒底,食完大满足😌
🌟净云吞拼牛丸 $35
~ 闺蜜话呢度嘅云吞同埋牛筋丸好出色,一定要食。云吞皮薄,鲜虾又大只又弹牙,牛丸好香牛味,原来全部系手打,食完仲一啲都唔抢喉,无加味精,唔会口渴😚
食到成枱野,都系二百几蚊,成班朋友饱到不得了🤣 食物质素高,但价钱非常抵,老板娘又好健谈好亲切,侍应好有礼貌,抵赞👍🏻
而家搭港铁去宋王台站好方便,下次都一定要同班朋友再嚟帮衬❤️支持一下小店😉
📍大城小厨 (九龙城)
九龙城福佬村道33-35号地舖