2024-05-27
今日去接小朋友放学,听啲妈妈朋友介绍学校附近有间买点心嘅舖头,菠萝包仔入边真系有菠萝,我带小朋友一齐去买下午茶,点知见到佢入边啲嘢食真系好抵食,冻包都只系12-13蚊到一盒,买定几盒呢几日做早餐。菠萝包仔除咗真系有菠萝粒,仲有奶黄馅,外皮脆脆地入边甜甜地,小朋友最爱。其他点心都一样出色,而且款款都大大粒,烧卖每粒都有大大只虾,咸水角同埋煎堆外面烟烟韧韧,入边唔会太甜,当下午茶食真系好满足。萝卜糕分量十足,每一啖都食到萝卜丝,蒸饭更加系大碗夹抵食,我见到碗饭超级满,味道仲要唔错,最重要系真系好平啊!我买咗几份冻包,紫薯包同埋流沙包,入边都唔会太甜,做小朋友早餐啱啱好,不过最唔估唔到系我贪得意买咗一份章鱼鸡粒,夜晚就咁蒸嚟食,估唔到超级好食,章鱼好惹味,我觉得一盒两个人食啱啱好,用嚟送饭非常精彩。