2019-02-02
好耐左约朋友食饭,朋友话带我去食好野,心谂中环食好野一定好正,黎到发现系日本餐厅,见到好多客人都系外国人,开放式厨房见到有几位日本师傅,吧台已经坐满人,冇得睇大厨亲手整野食比我,我地只可以坐卡位。我地唔知食咩好,店员就推介比我地,首先系前菜胡麻酱佐贺白金豚野菜沙律,豚肉好香,口感好松软,味道酸酸甜甜麻酱味够香,好开胃,另上左款系餐牌冇嘅当季食材烧白饭鱼干,咸香味鲜,好香口佐酒小食岩晒。刺身我地就拣左杂锦刺身特上,有拖罗、鲷鱼片、吞拿鱼、带子、甜虾、油甘鱼,款款都好新鲜,当中我最钟意系带子,超肥美同鲜甜。到寿司喇~五款火炙寿司,三文鱼腩好肥美,加埋少了香葱一齐食,更加鲜同味道好有层次。和牛火炙寿司都好正,和牛油脂分布均匀入口即溶,牛肉味鲜而香。依杯好靓嘅cocktail寿司,食材都好靓,有海胆、松菜蟹、三文鱼籽、鱼籽酱,样样都鲜味十足,海胆好甜好香浓,松叶蟹够厚肉,食起上黎口感更加丰富,鱼籽酱令到鲜味更加突出,超完美嘅配搭。全部食物中最有惊喜系依几只蚝,日本芥末烧蚝,蚝肥美大只,超鲜甜,师傅特别调制嘅芥末酱,里面有蛋黄酱,令到芥末冇甘辣,蚝烧到岩岩好,又滑又爽口,两者完美地配合。到我好想
我地唔知食咩好,店员就推介比我地, 首先系前菜胡麻酱佐贺白金豚野菜沙律,豚肉好香,口感好松软, 味道酸酸甜甜麻酱味够香,好开胃, 另上左款系餐牌冇嘅当季食材烧白饭鱼干,咸香味鲜,好香口佐酒小食岩晒。 刺身我地就拣左杂锦刺身特上,有拖罗、鲷鱼片、吞拿鱼、带子、甜虾、油甘鱼,款款都好新鲜, 当中我最钟意系带子,超肥美同鲜甜。
到寿司喇~ 五款火炙 寿司,三文鱼腩好肥美,加埋少了香葱一齐食,更加鲜同味道好有层次。 和牛火炙 寿司都好正,和牛油脂分布均匀入口即溶,牛肉味鲜而香。 依杯好靓嘅cocktail 寿司,食材都好靓,有海胆、松菜蟹、三文鱼籽、鱼籽酱,样样都鲜味十足,海胆好甜好香浓,松叶蟹够厚肉,食起上黎口感更加丰富,鱼籽酱令到鲜味更加突出,超完美嘅配搭。
全部食物中最有惊喜系依几只蚝,日本芥末烧蚝,蚝肥美大只,超鲜甜,师傅特别调制嘅芥末酱,里面有蛋黄酱,令到芥末冇甘辣,蚝烧到岩岩好,又滑又爽口,两者完美地配合。 到我好想食嘅天妇罗,想食炸野,店员推介左海胆雪场蟹天妇罗,果然冻天食蟹系好味啲,蟹脚好长好多肉, 用紫菜包埋海胆一齐炸,好好味,又鲜甜又香浓。最后尾声更系黎返个 甜品, 系梅酒杏仁豆腐,杏仁豆腐好滑好香,梅酒果冻系精华,淡淡酒香,一齐食味道更加突出,而且甜而不腻。
餐厅坐位好舒服,而且个人空间足,同三五知己黎聚会食饭都岩。上菜速度系配合我地食野嘅快慢,唔会一次过上晒,而且会介绍菜色,黎到唔识点菜都唔怕。