2019-12-09 61 浏览
铜锣湾多餐厅系人都知,但揾间有文青feel都唔易,有朋友介绍名店坊有间好有文青feel嘅coffee shop,于是去试吓。平时经过都留意唔到,原来呢度楼上有间coffee shop,楼下嘅摆设似家私店。望一望餐牌都有几多款式,有日式又有西式食物,我叫咗2款main course试一试。松叶蟹肉饭配炸软壳蟹-劲大只原只软壳蟹,非常吸睛,炸到脆卜卜,而入面仲保持juice,而个饭有沙律酱捞过,仲有劲多蟹子同蟹肉加埋半熟温泉蛋捞埋d饭一齐食,好match,劲好食。煎肉眼排配日式青葱牛肉汁-牛排煎到啱啱好,完全冇overcook,肉质好嫩滑,仲保持好多肉汁,捞埋d秘制酱汁同惹丝,好有西日crossover feel。仲叫咗2杯特饮,Uji matcha latte同70% Peru chocolate ,抹茶latte好creamy,劲多奶泡沫mix埋劲浓抹茶,饮落劲滑同劲浓抹茶味,而朱古力因为选择咗70%浓度,所以非常浓郁,应该加咗奶一齐调制,所以都好creamy。最last紧系要叫个甜品做结尾啦,选择咗法式焦糖班戟,上面一层脆脆地嘅焦糖喺面,好香焦糖味,下面有3块厚厚嘅班戟,仲有类似吉士

最last紧系要叫个甜品做结尾啦,选择咗法式焦糖班戟,上面一层脆脆地嘅焦糖喺面,好香焦糖味,下面有3块厚厚嘅班戟,仲有类似吉士嘅汁夹埋一齐食,真系好正。

餐厅出面仲有d咖啡同精品可以买,我买咗d咖啡返屋企慢慢叹,价钱又唔贵。