2017-07-19
2028 浏览
希云街除左有人气嘅氷屋,其实仲有唔少小店,好日咖啡店位置唔多,只有几张枱,上次喺对面cafe饮野已经留意到。餐厅装潢简约,以白色为主调,用上木枱木櫈,感觉舒适。不过二人枱面积偏小,点两份套餐刚够摆,点多份小食都唔知摆边了。周六下午茶时间,落住雨黎到,都已经有唔少客人,人气果然不一般。刚巧有对情侣埋单,我地先有位坐。骤眼睇其他客人都坐左一段时间,唔催唔赶,都好适合喺度hea番个下午。餐牌供应几款全日早餐、8款创意汉堡、意粉、小食、甜品等,定价合理。饮品方面有自家制特饮、咖啡、茶等,一律单点,不配套餐。因为第一次黎,店员可能见我地比较迷惘,主动介绍餐牌,佢推荐左all day breakfast同两款汉堡,我地冇乜头绪,就跟随佢嘅推介。好日丰盛全日早餐 $98呢度共有5款全日早餐,有多士、奄列、班尼迪克蛋等,定价 $62-98,因为我未食早餐,就拣左最丰富嘅【好日丰盛全日早餐】。已经唔记得对上一次食全日早餐系咩时候边间餐厅,作为新界西,元朗荃湾都有唔少平价嘅all day breakfast,好少专登过海去试。全日早餐黎黎去去𠮶几味,鸡蛋、面包、沙律、肠仔等,心态上已经好难觉得系抵食嘅野。
饮品方面有自家制特饮、咖啡、茶等,一律单点,不配套餐。
好日丰盛全日早餐 $98
全日早餐黎黎去去𠮶几味,鸡蛋、面包、沙律、肠仔等,心态上已经好难觉得系抵食嘅野。但我个人对全日早餐嘅要求比较低,只要全部野正正常常,上枱够热,我已经满意,而呢份绝对系合格里面有菠菜多士、炒蛋、烟肉、肠仔、磨菇、沙律、焗豆、薯饼,全部上枱新鲜热辣,而卖相都几唔错。菠菜多士系当中比较特别,颜色青绿,食落都有淡淡菠菜味。炒蛋滑溜富蛋香,隐约有少许松露香(应该有除非冇)。
薯饼香脆,肠仔、烟肉难免会有少许油腻感,但煎得香口唔㶶,沙律菜、磨菇、茄汁豆中规中矩
爽瓜瓜熔岩手打牛肉芝士汉堡(配特调花生酱)$85
另一份我地选择左汉堡,店员推介软壳蟹及呢款花生酱汉堡,见后者咁特别,就拣个花生酱试试
汉堡包冇特别做过处理,松软唔干。重点应该系个酱,听到花生酱,不期然已有固有印象,不过餐厅将花生酱稍为调稀,所以食落唔会有酱嘅口感,反而似花生汁,配落牛肉、汉堡唔会太突兀,会食到花生粒,都几特别不过由于系汁状,一路食一路系狂滴狂漏,感觉都几狼狈。而且连加包都因为个汁而「浸湿」左
本来切开第一份汉堡,里面嘅牛肉目测最多只有5成…我地都有少少疑惑加上唔肯定,都马上睇睇食评其他人嘅汉堡如何,怕自己唔识野未见过大蛇屙尿嘛。最终都因为太生,店员留意到我地嘅表情而主动提出帮我地换过另一份,喺唔小心当中见到细心。第二份手打牛肉煎香嘅味道基本上已被花生酱汁盖过,中规中矩,为左确保熟透,店员已经帮我地切好。
薯条系我同男朋友都喜欢嘅粗薯,即炸,非常香脆!
香茅柠檬美颜薏米水 $48、金巴利特饮 $48
薏米水系店家自家制作,比出面饮到嘅较为低糖,更为健康,清新解腻。
男朋友嘅系金巴特饮,蔓越莓、柠檬加入梳打制成,以莓酸味为主,挺开胃。
餐牌: