2018-09-30 939 浏览
星期日中午想试新野,就去左铜锣湾呢间莆田。见到有米芝莲一星,一开始就有D期望。一坐低,服务员便sell我38蚊嘅红菇茶。好贵,所以我就问有无普通嘅茶。佢就话有其他茶,如菊花茶,大红袍和铁观音。结果我拣咗大红袍,又系中伏,依然系38蚊。只有菊花茶是9蚊一壶, 但服务员完全无讲清楚,好伏,大扣分。入正题,点左3道菜,莆田扁肉汤,药膳竹筒虾和莆田卤面。先讲莆田扁肉汤,19蚊一碗。有七个小云吞,味道一般。呢个价钱,算系不过不失。跟住系药膳竹筒虾,59蚊一筒,有两只虾。味道亦系相当一般,虾太软,吾弹牙,又无药材味。药膳汤嘅味亦好淡。个人不推荐呢尾𩠌。最后系主食,莆田卤面,82蚊一碗,份量算式中。其实卤面就系湿面,入面加左少量虾,蚬,肥猪肉和菜。味道还算OK。连小食和服务费,买单一共228。呢个价钱,我可以食到其他更好嘅食物,而且服务员有D hard sell, 所以应该吾会再去。米芝莲一星,名大于实。

入正题,点左3道菜,莆田扁肉汤,药膳竹筒虾和莆田卤面。

莆田扁肉汤

药膳竹筒虾