2024-04-27
晚上19:45左右嚟到,门口要排队大约10个人。以前未有YouTuber介绍之前,冇见过有人排队,好多时候都只系得1-2枱,而家真系红咗。等咗15-20分钟就有位。有枱系自己入座,自己去收银处落单,自己拎餐具。1. 鸡油马友配薯条$128:炸鱼薯条嚟讲,唔算好食。好食嘅炸鱼个皮会脆(用脆浆),块鱼会好滑有鱼味;佢呢个马友系吉列硬皮,有鱼味但唔系话好突出好加分,食落少少鞋口但可以接受。旧鱼就咁食会有少少腥味,喷咗花雕个腥味会冇咗,会好食番少少,但唔称得上系好食。佢俾两只叉你,系因为佢个吉列皮好硬,用刀一切旧鱼就会散晒,而佢块鱼皮有时又会切唔断,所以好难好完整咁食佢块鱼。跟咗个绿色白色嘅酱,冇乜味少少草青味,点鱼或者薯条都唔夹,唔知想点。沙律同薯条就正常发挥。2. 手打骟牯牛堡$112:等咗好耐先上,即刻整,个包面仲脆,点知一啖咬落去就出事。。。点解系羊味嘅?系一阵羊骚味。我同老公都好疑惑,骟牯牛我哋打边炉成日买啦,几时会有骚味骚到好似食羊咁?而且羊同牛味都唔同,都分到㗎?由于出菜𠮶阵同时出咗两个包,我哋就怀疑系咪搞错咗,老公去问完,佢哋话可能同一个扒炉煎,所以沾咗啲羊味。佢可以重新整一个
2. 手打骟牯牛堡$112:等咗好耐先上,即刻整,个包面仲脆,点知一啖咬落去就出事。。。点解系羊味嘅?系一阵羊骚味。我同老公都好疑惑,骟牯牛我哋打边炉成日买啦,几时会有骚味骚到好似食羊咁?而且羊同牛味都唔同,都分到㗎?由于出菜𠮶阵同时出咗两个包,我哋就怀疑系咪搞错咗,老公去问完,佢哋话可能同一个扒炉煎,所以沾咗啲羊味。佢可以重新整一个俾我哋。由于佢20:30已经last order咗冇接新客,所以今次5-8分钟左右就上到个包。今次都系有羊味,只系比之前淡咗。我哋费事烦,快快食完就走了。第二个包比第一个热好多,食落好食啲,如果$70-80蚊嘅话连一罐汽水咁其实都ok嘅,但$112就唔值呢个价啦。真心我觉得MOS Burger仲好食啲。
3. 叫包/主食有汽水送,要自己去雪柜攞,或者可以半价转啤酒。$34咁大杯啤酒,呢part系抵嘅。
呢间网红店食过一次我唔会想再返转头。佢好明显系cafe人少少就ok,人一多佢根本搞唔掂。唔会带位,执完枱又唔抹枱,order咗嘢要整好耐,如果中间有外卖又会整咗外卖先。啲食物要即整我哋明呀,杯啤酒要等15分钟先上,个职员眼望望明明冇嘢做,都唔会落完单就上杯啤酒俾你先,叫佢过嚟抹枱要叫两次,抹完枱先记得未上杯啤酒。两份餐又分开20分钟先上齐,成个用餐体验都唔好。我由等位到食完餐饭,全程75分钟左右,我冇乜见到边个食客系食得好开心,觉得好好食𠮶种好满足嘅表情。睇得出好多都系睇完YouTube过嚟试新嘢,好兴奋咁落单,然后冇乜表情咁食完出番去。我第一次,食完餐饭系会想上番个YouTube channel去小个YouTuber。泰安楼好多好嘢食,唔好嘥钱食呢间喇,名过其实。