2010-07-15 80 浏览
由中环返工嘅朋友介绍,话镛记后面开咗间小餐厅,见同屋企人喺中环行完街,所以行上去揾揾. 可能时间比较早(大约6:00pm),所以即刻有位. 小店只有大约20座位,但老板话下午或好天时候可打开门伸展出去加位. 跟老板闲聊开,知道原来老板夫妇由美国回流,随他本身对厨艺及酒有研究外,亦邀请一位法国大厨帮手,所以此店专长做美、法菜.首先老板介绍我哋食Fried Calamari...好好食,一啲都唔觉油腻,而且仲有法厨特制嘅酱,正!! 仲有Garden Salad, 水准平均.然后再叫汤...两个Cream of Mushroom,两个Beef Consomme. 磨菰汤用新鲜磨菰做, 好融,好滑. Beef Consomme 个汤够浓. 跟住老公叫咗12oz嘅扒,我爸爸叫8oz...老公 、阿爸都赞好. 妈妈叫Baby BBQ Pork Rib,佢话好耐冇食过咁嫩又多肉嘅Baby Pork Rib. 而我就叫Carbonara, 个汁做得好够味,意粉好弹牙,不过真系好heavy,所以食唔晒. 基本上每一味都冇令我哋失望. Dessert 叫咗Chocolate Brownie大家s

首先老板介绍我哋食Fried Calamari...好好食,一啲都唔觉油腻,而且仲有法厨特制嘅酱,正!! 仲有Garden Salad, 水准平均.然后再叫汤...两个Cream of Mushroom,两个Beef Consomme. 磨菰汤用新鲜磨菰做, 好融,好滑. Beef Consomme 个汤够浓. 跟住老公叫咗12oz嘅扒,我爸爸叫8oz...老公 、阿爸都赞好. 妈妈叫Baby BBQ Pork Rib,佢话好耐冇食过咁嫩又多肉嘅Baby Pork Rib. 而我就叫Carbonara, 个汁做得好够味,意粉好弹牙,不过真系好heavy,所以食唔晒. 基本上每一味都冇令我哋失望. Dessert 叫咗Chocolate Brownie大家share,ok la. 连埋3杯酒,埋单平均每人$350, 唔算贵!! 临走时每枱都有客, 安全起见,下次最好打定去book枱. 唯一唔好系好难揸车入条街,但落LKF都好少揸车,所以唔算大问题.

老板好好人,下次一定再帮衬!! =)

Fried Calamari
Garden Salad
Beef Consomme
Cream of Mushroom
12oz Steak
BBQ Baby Pork Rib
Carbonara
Chocolate Brownie with Vanilla Ice-cream
2010-07-14
Fried Calamari