坪洲,一个远离繁杂都市的小渔村,游客走在街上,村民会打招呼,又会主动问你要揾咩野,系香港呢个资本主义社会入面好难得遇到的人情味。🏖️🏡🙋‍♀️黎到坪洲的胜兴茶室,无论系侍应和老板娘都一样热情,坐低5分钟已经有4、3个人问我地饮咩茶、点咩野食🥰☕🥤🍲我地叫左马蹄蒸牛肉饼饭,好少见牛肉,多数都系蒸猪肉饼,马蹄爽脆牛肉半肥瘦,口感好夹,牛肉饼下面垫豆卜一齐蒸,豆卜入晒牛肉味,好香🐮🍔🥘另外仲叫左碟香茜牛肉肠,呢个就普通,写系香茜,但原来系香葱,同埋牛肉好少。😅🌶️🥩香菇滑鸡饭不过不失,但佢放系枱面果兜豉油就好出色,带起晒鸡的鲜味🍗🍚🔝意外惊喜系呢个年代竟然仲有姨姨推点心车仔出黎,即刻叫左个干蒸牛肉烧卖支持吓。😮🛒🥟
2024-08-21