2018-04-29
喺网上见到有优惠,就二话不说买咗团购券,帮衬呢间社会企业餐厅。我哋买嘅团购券系包埋一啲体验活动,就系可以感受一下聋人嘅生活。我哋都觉得好有意思,所以好期待去呢间餐厅。不过地点比较远,佢喺红磡火车站上面嘅商场,对于住港岛区嘅我哋,就唔系太方便。一去到,侍应就好热情咁用手语去招呼我哋,个经理仲好Nice ,教咗我哋好多手语,例如用手语去点餐,话比侍应听我哋想食咩嘢,呢个系一个好好嘅体验活动,令我哋都有机会可以用手语同听障侍应沟通。啲侍应好可爱好得意,佢哋都好热心去教我地手语,同埋分享佢哋系社会面对嘅挑战,所以我哋今餐饭真系学左好多野!令我更加关注听障人士嘅需要。至于食方面,我哋叫左鱼生芝士苹果醋饭(寿司)同埋烤猪手,我觉得啲鱼生都算几新鲜,配埋苹果醋饭一齐食,味道都几特别,仲要大大件,食完好饱!不过对于重口嘅我黎讲,我就觉得味道淡左啲。而猪手好脆,都算入味,不过干咗小小,配上酱汁食,就会好啲。