2022-01-17 263 浏览
鲗鱼涌呢个地方平时lunch time真系人山人海,但系一到放工之后其实就冇乜人。有一日放工行过想食啲嘢先返屋企,就发现呢一间新开既铺头,入面虽然唔多座位,但系胜在好有日本小店嘅风味。坐喺个拉面师傅面前佢即席整拉面俾你食,师傅仲好好教我点样食沾面先至系品尝到佢哋拉面嘅特色,虽然睇落去份量好似唔系好多但系其实一个女仔食系超 级 饱!而且佢个汤同我喺出面食嘅沾面系有分别,出面嘅汤底系会比较浓稠,但系呢间小店嘅汤底就比较清澈,但系又唔会冇咗平时沾面𠮶种汤嘅味道,所以话其实食得出佢哋系好有诚意去整个汤底,用咗好多材料去熬制而成,值得一试。每个人嘅口味都会唔同,有赞亦都会有弹,唔好嘅地方系佢个面嘅质感好似煮得太过淋,所以变相左食嘅时候有啲黐埋一旧,同埋个汤底虽然系好清但系其实都有啲油浮咗喺面,所以都唔敢饮晒佢个汤底。虽然我叫呢个系辣汤底,面头有可能系辣油,但系其实明显地分得出,辣油定系个汤底本身油嘅感觉。