2019-06-29
每日返工放工咁单调,唯一可以令我有动力既就系放工食好野!今次拣左间位于太子既西餐厅,叫「home sweet home」,一入到去,果然店如其名,每张台都有朵玫瑰同埋蜡烛,再配合幽暗既灯光同埋浪漫既音乐,果然系sweet home!讲返食物先,佢既set都会有份前菜,分别系「黑鱼子蟹肉他他」、「海鲜酥皮小盒」同埋「龙虾菠菜汤」,三样都小巧玲珑,又精致又好食!至于主食方面,我地先黎一个「澳洲和牛牛柳。芝士烤波士顿龙虾」,牛柳叫左七成熟,黎到切开就知系顶级,肉嫩多汁,每啖都值得细味!而龙虾都好有鲜味,所以就算D壳几难拆都唔好浪费每一小撮肉!另外仲叫左一个套餐「香煎挪威三文鱼。烧原只虎虾」份三文鱼鲜甜肉厚,虎虾都系啖啖肉,同埋有好多薯菜伴碟,一定够饱!之后就系甜品啦!系朱古力心太软!一刀轻轻切下,入面既朱古力就应声流出,食落去甜到漏呀!最后要介绍饮品,分别叫左杯「洛神花苹果蜜」同埋「莫希托」。前者有盏红色灯系杯野饮入面,好梦幻!杯饮品酸酸甜甜好开胃!而「莫希托」系柠檬混入香茅既特色饮品,几得意!