2024-05-20
今日同🐷先生去西营盘揾个朋友,简左间餐厅食个brunch,入到餐厅环境好靓,用左好多花去装饰🌺Starters🔸corn tempura栗米天妇罗做得好好,粉浆薄身,入口仲有保留到栗米既甜味🔸edamame枝豆作为前菜,为每个食物既间距,提供左无间段既作用🔸spinach芝麻菠菜制作成一个圆柱体,浓郁既麻酱答配住冇青涩味既菠菜,每一啖都好似拆开艺术品咁🔸wagyu牛肉他他配上唐申子同酢既调味,为牛肉增加左风味🔸ebi-yu酱油虎虾,虎虾煎到焦香,其实唔沾酱已经好好味Sushi&sashimi(无限refill)食完前菜就会上刺身 寿司 卷物同生蚝,除咗生蚝之外,其他都可以无限追加🔸生蚝生蚝来自苏格兰 size,可惜今日蚝身偏细,但胜在入口爽口🔸三文鱼吞拿鱼油甘鱼寿司三文鱼肥美😋 吞拿鱼鱼味浓但冇血腥味,油甘鱼正常水平🔸卷物卷物方面有三文鱼加洲卷、炸虾卷同海鲜卷,本身就钟意食加洲卷,加埋三文鱼多个软糯感仲正~Main course🔸honjo tempura 同前菜栗米一样,天妇罗炸浆唔会过厚,大虾爽口弹牙,而且蔬菜嘅款式都有好多种,比较特别啲嘅有长柄西兰花同埋洋葱 🔸prime ri
Starters
🔸wagyu牛肉他他配上唐申子同酢既调味,为牛肉增加左风味
🔸ebi-yu酱油虎虾,虎虾煎到焦香,其实唔沾酱已经好好味
Sushi&sashimi(无限refill)
🔸生蚝
生蚝来自苏格兰 size,可惜今日蚝身偏细,但胜在入口爽口
🔸三文鱼吞拿鱼油甘鱼寿司
三文鱼肥美😋 吞拿鱼鱼味浓但冇血腥味,油甘鱼正常水平
🔸卷物
Main course
🔸honjo tempura
🔸prime ribeye
肉眼我地order左5成,火喉刚好,外皮微熏油亮,十分吸睛。牛味浓郁,入口肉汁满满,嫩滑不韧
Desserts
🔸black sesame crème brute
焦糖炖蛋好好食,焦糖面敲落去脆卜卜,炖蛋部分加咗黑芝麻,味道更加浓郁
🔸yuzu sorbet
柚子雪芭味道清新,伴上热情果酱同水果,非常完满
Wine
🔸sake(北鹿 生酝)
平时好少饮sake,见佢任饮就饮下D平时好少饮既酒,入口甘纯,仲有淡淡既米香
🔸佐多角玉梅酒
微甜口感饮多都唔觉得腻口
🔸okiru
系餐厅自己调制既cooktail,由樱花、荔枝、柠檬汁同梳打vodka而调成,成杯粉粉嫩嫩好少女心,味道酸酸甜甜唔觉唔觉伯饮哂~
负责我地枱个侍应好细心,会经常关注我地有冇咩特别需要
系近期食过最开心既餐厅💕