近半年新开嘅闽南菜餐厅。舖头位置细细,店里客人唔多,但系见到佢哋有源源不绝嘅外卖订单。⭐️ 全家福牛面 $78嚟到必食!入面有牛肉羹、牛丸、牛肚、牛筋及牛腱。足料👍🏽一讲起牛肉面,就会谂起一般港式车仔面𠮶只牛腩面🤔。但系依一间嘅牛面,同港式嘅牛腩面或者台式嘅偏浓味嘅牛肉面唔同,佢嘅汤底偏清新、仲有少少会回甘嘅味道🤤。佢嘅汤底系慢慢道出牛肉嘅鲜味🤍,食到应该落咗少少药材有少少当归、枸杞、红枣嘅味道🙆‍♀️🙆‍♀️。几特别。自己食牛肉面会担心味道会太浓,但系依一间嘅牛面就偏向清新,饮落去都冇负担😄😄。嗌咗米粉,就算啲米粉吸晒牛肉汤嘅鲜味,都冇觉得好Heavy。整体感觉几清爽,唔错😆。欣赏佢清新、清淡得来,仍然食到牛肉本身嘅𠮶种鲜味。佢嘅配料亦都唔马虎。牛丸、牛肚、牛筋同牛腱,每一个部份都切得好大件。入味、牛味重、软腍适中,好出色🤩。⭐️ 招牌沙茶面 $68超多𩠌,有鱿鱼、虾球、螺片、豆卜及卤蛋。一上枱就闻到浓浓嘅沙茶味。杰杰的汤底,转咗出前一丁面底,更加挂汁😎😎。配菜份量好多,每个都系大大份,好有咬口、弹牙。特别钟意佢嘅鱿鱼💛💛。佢嘅长度仲长过我四只手指之外,咬落去好弹牙,鱿鱼味出。螺片亦都唔细片

⭐️ 全家福牛面 $78
嚟到必食!入面有牛肉羹、牛丸、牛肚、牛筋及牛腱。足料👍🏽

⭐️ 招牌沙茶面 $68

配菜份量好多,每个都系大大份,好有咬口、弹牙。特别钟意佢嘅鱿鱼💛💛。佢嘅长度仲长过我四只手指之外,咬落去好弹牙,鱿鱼味出。螺片亦都唔细片,食落去夹脆口。

⭐️ 香脆五香卷 $25
推荐小食!第一次食呢一个闽南小食。佢系脆脆嘅腐皮,包住牛肉、葱、荸荠。配上酸酸甜嘅酱汁,层次丰富,食到腐皮嘅酥脆之余,亦都食到馅料𠮶种鲜香嘅味道😎😎。

⭐️ 卤水牛肚 $32
切得大片、厚身,口感软中带劲🙌🏻🙌🏻。好好味。

🐚 题外话
佢始终都系红磡黄埔嘅小巷入边,我哋食嘢嘅时候见到有飞飞,飞来飞去👀👀。明白无可避免都会有小昆虫,如果可以有灭飞飞,类似依啲灯嘅措施就更加好🙈🙈。

🍄 总括嚟讲
份量足料、有心思💜。喺食材入边,感受到厨师嘅细腻、同埋对食嘅执着。值得一试👍🏽。

欣赏佢每一个食材都整得好有水准🫶🏼。整牛嘅处理工序复杂,但系小店都可以处理得咁好,好欣赏🙌🏻🙌🏻。

另外,我哋食饭嘅时候,暗暗地听到厨师喺厨房研究紧新菜式🤫🤫。厨房入面尝试紧唔同配搭,试吓可以点样煮得更加好。期待佢哋之后嘅出品。🤭🤭

📍 红磡德民街29号德民大厦地下E1号舖
Shop E1, G/F, Tak Man Building, 29 Tak Man Street, Hung Hom
全家福牛面
招牌沙茶面