2024-09-23 183 浏览
前阵子好似好兴食鸡煲,搞到我一直都想试吓,不过一直都揾唔到合适嘅时间同地点。后来听女同事讲公司单位附近有一间卖鸡煲同火锅嘅店非常唔错,话得闲可以带我去试吓,我就直接叫但安排订位。订咗喺星期五放工后晚餐,有啲期待。上嚟女同事就叫咗佢哋店比较出名嘅【火焰麻辣鸡煲】,麻辣味十足,摆上枱就有非常浓烈嘅辣椒香味,𠮶个味道钟意食麻辣嘅朋友一定会超级钟意。佢哋仲会喺上枱嘅时候点火,好有睇头。鸡肉切块好适中,唔会太大块亦唔会太细块,然后麻辣味烧得好入味,食完鸡肉,就系加汤食火锅。点咗几样配菜嚟煮火锅都系非常好食嘅。花枝片非常新鲜,煮入锅底花枝片就非常入味,嚼劲亦都好足,越咬越香,仲有一啲海鲜味提鲜,配埋附带嘅金针菇,味道更加美味。然后仲有啲唐生菜嚟中和吓口味,麻辣味嘅锅底煮咗唐生菜仲会带一啲蔬菜嘅香气同甜味。最好食嘅仲莫过于霜降Prime牛板腱,色泽好惹味,口感唔老唔软,啱啱好,女同事最钟意嘅就系呢味!!我哋𠮶晚食得好开心,之后再约咗佢一齐放工再去食,真系好正!!!
前阵子好似好兴食鸡煲,搞到我一直都想试吓,不过一直都揾唔到合适嘅时间同地点。后来听女同事讲公司单位附近有一间卖鸡煲火锅嘅店非常唔错,话得闲可以带我去试吓,我就直接叫但安排订位。订咗喺星期五放工后晚餐,有啲期待。

点咗几样配菜嚟煮火锅都系非常好食嘅。

2024-09-19