2020-12-12 558 浏览
正所谓秋风起,三蛇肥,眼见港岛食蛇嘅地方买少见少,于是就衬天气寒寒地,走去试下!地点:虽然第一街唔系一啲大街,但佢系正西营盘港铁站出口斜对面,地点好方便环境:舖头唔算大,普通小店嘅模式,餐厅光鲜干净,而且用上折台圆櫈,极具香港本土气息!食物质素:叫左一个皇牌蛇套餐,入面系所有蛇舖嘅招牌食品,有一碗五蛇羹、五蛇汤同埋单肠糯米饭,另外仲叫左一份鸡脾。以前去啲无乜诚意嘅蛇舖都系配料多过蛇肉,食落去成碗碗仔翅咁,但蛇王海嘅呢碗五蛇羹,真系足料到不得了!蛇肉仲多过其他料,火喉又好足够,而且蛇肉又唔会煮得太老太淋,食落好有口感。味道方面啱啱好,唔洗落胡椒粉同醋都无问题!再加多少少香气扑鼻嘅柠檬叶,甘香味更能带出蛇羹嘅味道!再加入无限量供应嘅香口脆片,吸晒浓郁嘅蛇羹味,真系好满足!初初以为五蛇汤应该无乜特别,点知原来佢地煲嘅汤都好浓郁而且全无落味精!味道方面会有少少中药味,但又会带少少香甜嘅味道,饮完之后成个人都暖粒粒糯米饭嘅份量相对较细,但食完蛇羹同羹汤之后都已经七成饱,糯米饭水准系average以上,润肠外皮好脆,咬完入面嘅油份流晒出黎,但又唔会有好肥腻感觉,好满足!服务:以前蛇舖比我感觉系啲上

服务:以前蛇舖比我感觉系啲上左年纪嘅叔叔姨姨开,但店入面嘅人都系后生仔女!感觉当堂有活力左好多!佢地都好热情咁问我地有咩需要,而且又好有耐性同埋满面笑容,唔会因为人多而感到唔耐烦。就好似同友人食晒佢成盒脆脆,佢都笑住帮我地refill,之后又成日问我洗唔洗再添😂

又会好热诚咁介绍佢地嘅产品比我地,例如炖汤同埋撚手浸鸡,所以绝对会再番黎帮衬!

价钱:唔洗一百蚊已经食到成个全餐,仲要咁高水准,睇落好似唔系好多野食咁,但最后饱到上心口,个人暖粒粒
好抵食!
2020-12-07