2017-05-24
呢晚同老师听concert 佢请小妹食dinner 今次嚟试新嘢 系佐敦新开嘅fusion菜馆「醉胡炉」店员安排我哋咗近门口嘅二人台 本身以为近街会又冻又热... 点知一啲街上嘅热风都feel唔到 行去toilet𠮶阵仲发现入面啲位其实几冻出面反而最舒适 果然早到有靓位坐!由于餐厅名有个「醉」字menu上面 所以好多菜式都加咗酒老师出钱 老师发办~~首先系「醉胡炉酒泡鲍鱼」 叫咗两客 鲍鱼切片 有一定厚度 有咬口 最有意思系个味 没有想像中嘅酒味 反而系亲切嘅港式卤味!系卤水鸡翼嘅风味~~「八爪鱼甜椒柚子沙律」用咗梅酒调味 酒味很淡 适合酒量浅嘅朋友 最特别系用咗「珍珠」——并非台式饮品入面𠮶啲 佢哋貌似西米、半透明 有分蓝色和白色 前者系柚子味 后者系青柠味「法式龙虾汤配松叶蟹肉」一上台就即刻闻到扑鼻嘅蟹味 但系饮落就系浓郁嘅龙虾膏... 点解可以味觉和嗅觉享受分别咁大但有各有千秋嘅?!「黑松露杂菌忌廉汤」质感似麦皮 食到好多细菇粒 面头嘅花纹由忌廉和黑松露拉成 仲加咗少少橄榄油吊味 不过又无令汤面油淋淋「黑松露野箘蟹肉酥皮花」卖相精美 味道都有一定水准... 酥皮好薄 口感一流 砌
由于餐厅名有个「醉」字menu上面 所以好多菜式都加咗酒
老师出钱 老师发办~~
「黑松露野箘蟹肉酥皮花」卖相精美 味道都有一定水准... 酥皮好薄 口感一流 砌成玫瑰花状 中间包住蘑菇蓉、芝士浆、蟹丝 黑松露放在面头
「清酒金不换焗托托蚬」同样酒味唔浓 蚬肉好大粒 最正系入面有超多膏!另外用咗蒜头和辣椒调味 仲好香胡椒味 未必适合怕辣嘅朋友 不过小妹就好喜欢!
「威士忌、醉香脆乳猪配薯蓉」系招牌菜 乳猪味道同喺传统中式宴会上食到嘅无异 但系口感就有好大分别 成块肉都好松脆 连骨都可以咬碎 皮很薄 肥膏唔厚 无想像中油腻 压喺配菜下面嘅鹅黄色「酱汁」原来系超幼滑薯蓉 仲有芝士味
「醉爱老婆芝士饼」嘅质感似musse多过似tiramisu 最入面𠮶层系蛋糕 顶层嘅可可粉好醇厚 无咩糖份 酒味浓郁 老师食咗一啖竟然有wingwing哋嘅感觉 仲有nuts嘅味道... 面头嘅饼碎正是老婆饼
「焦糖凤梨炖蛋」系必食推介!先将菠萝挖空 烤成金黄色再倒入蛋浆 烹调成充满天然菠萝味嘅鸡蛋布丁 好鲜甜 面头有一层脆糖浆 舖咗少少撕碎咗嘅菠萝肉 如果大旧啲就好