2018-08-18 217 浏览
长洲码头右边,除左海鲜,粥都好出名。有2间大排挡有粥食,见都夜了,所以食埋野先返屋企。上次试了第一间,今次就试一试这间江记。好多客人食紧,咁多人一定唔差啦!这间除了粥品,还有卤味、小菜、炒粉面。好有镬气,见师傅好有技巧炒炒炒,好劲好有力,炒出来好香!见其他客人好多叫豉汁炒蚬,香度十足!今日我们叫了粥及炒米粉(大),另外好姊妹喜欢鸡,就叫了半只发财蚬芥鸡1. 莞茜蚝仔粥热辣辣,见婆婆在煮粥,好绵绵香香的粥,好多蚝仔又香莞茜,下一下火(蚝仔有少少壳,小心食)2. 炒米粉平时好少叫,因为怕硬同干!点知一点也不干,好够味道,又多材料(火腿、菜、蛋、芝麻)又几好味哦!唯一是米粉比较细碎了点3. 发财蚬芥鸡(半只)好大碟,好多鸡!鸡好滑又嫩身!蚬芥比较咸,配白饭会好适合,估唔到发财是发菜,好耐无食过!

这间除了粥品,还有卤味、小菜、炒粉面。

1. 莞茜蚝仔粥
莞茜蚝仔粥

2. 炒米粉
炒米粉

3. 发财蚬芥鸡(半只)
发财蚬芥鸡

2018-08-18