2017-07-04 3719 浏览
<少见既农家菜, 仲要12 个𩠌 每一味𩠌都正 难得!>😆😆<聚友> 一间食农家菜🌱☘既中菜馆!喺三年,四年前新开时已经食过两三次 觉得佢既五味鹅🐦 黄鳝饭🍚🐟同炖汤🍲好好味,😋 今次难得再搞大饭局三围枱,又再同班食友一齐去佢新铺试下, 食完后 觉得所有𩠌都keep 住质素 仲有d创意菜式。今次再番食冇黎错😆😆😁12.个𩠌饱饱每人300 几蚊 正!🍴豉油皇大虾🍴🦐虾肉鲜甜大只, 豉油咸味适中又够入味😋, 炒到连壳都香脆食得 好够镬气🤓🍴蒜蓉粉丝蒸元贝🍴🐚用左日本大元贝整😆,。师傅当日先街市预备 够哂新鲜🤓😋 元贝超中只 中间切开左熟得平均。配上葱花 蒜蓉同最吸汁既粉丝 好美味😋🍴炖汤 鸡爪芋汤🍴🍲一见到个鼎就知系好够火喉既炖汤 😋 汤底有好多瘦肉🐷 原只鸡肉🐤 莲子煲成 味道好香浓 甜得黎又够鸡油香, 净番既汤渣点以豉油都好正 ! 😍🍴黄鳝饭🍴🐟🍚超好味既农家黄鳝饭😀, 饭身喺煲仔入面🥄 落左好多葱花 一开盖香味四溢, 饭粒分明 ,黄鳝虽然切到好细粒 但落足料,同干种既米饭一齐食好有层次感。隐约带点鳝既香味。 推介!😋😋🍴农家五味鹅🍴🐦用左好多酱料整成既

🍴豉油皇大虾🍴🦐

🍴蒜蓉粉丝蒸元贝🍴🐚

🍴炖汤 鸡爪芋汤🍴🍲

🍴黄鳝饭🍴🐟🍚

🍴农家五味鹅🍴🐦
用左好多酱料整成既五味鹅, 酱汁睇落似卤水 但 比较浓同甜😆, 食落除尽甜 仲有d咸,酸等味 几特别, 鹅肉肥味 尽吸酱汁 要捞白饭😋😂

🍴油浸笋壳鱼🍴🐟
笋壳鱼系好多大排档都会整既菜式 但要整到好味唔多, <聚友> 整得好好食!😋 油份量刚好 鱼肉整到刚刚香脆 又入味 , 好正😆😆

🍴莲藕丸🍴🐷😋
用荷叶垫底 加上竹笼仔蒸既肉丸, 肉丸🐖既肉质弹牙 .有少我怀疑落左少少虾胶 好有口感 猪肉味浓, 加上为数不少切成方形既莲藕粒 爽口juicy .食到甘上下仲闻到阵阵荷叶香 yummy ! 😋

🍴啫啫豆角🍴😁
😋识食既人会知豆角系几甘好味既豆, 食店仲用左白豆角 又爽口出面又脆
一上枱用啫啫汁喺热辣辣既铁兜度系甘炒发出sasa声😃 又香又惹味😈 冇得输!

🍴水晶鸡🍴🐥
用左原只新鲜鸡整😆 仲有埋鸡肝 同鸡肠,其实就好似白切鸡甘 但带点盐水香味 所以唔洗点任何酱都好正😃 鸡肉好嫰滑 ,唔明点解甘劲连鸡胸同背位都甘入味弹牙 推介!😃

🍴有创意既蒸鱼<马友生死恋>🍴🐟
用左新鲜马友做底 鱼既中间位放左腌过既咸鱼一齐蒸 两条鱼睇落好缠绵 有d 创意会明白 haha 😆 几得意😃 马友肉质够嫰滑同新鲜 火喉刚好, 中间包住既咸鱼唔会太咸 刚刚同比较清甜既马友做成对比 一浓一啖 食落几有风味 ! 😃

🍴鸡蛋蒸鱼肠🍴🐟🥚
虽然外表唔靓 但钟意食鱼肠既人一定要试!😃 鸡蛋焗鱼肠就试得多 蒸就好少, 想像下好似一层薄薄香滑既水蛋🥚入面有鱼肠, 蛋尽吸鱼肠既鯹味😈 麻甩佬最爱,。若嫌味浓 加d胡椒粉一样甘好食!😃

🍴上汤浸菜心苗🍴☘
连菜心苗都认真制作 菜够新鲜吸尽上汤汁 加上虾干吊味 好鲜甜 ! 🦐😋

2017-07-03