2017-08-14
星期五食饭,想揾个靓景靓地方食饭,又怕无位,朋友胆粗粗打去Tott's订位,又订到噃餐厅响酒店顶楼嘅,一上到去,哗!真系好靓噃~~~ 虽然临时临急订位,窗口位就订唔到,不过餐厅设计中间高一级,其实都望到个海景好靓!大热天时口好干,叫杯cocktails饮下先啦!我地每人都叫咗个3 course set,唔记得影memu呀,不过都系四五百蚊左右一位啦,加多二百蚊左右,就每道course都有一杯适宜嘅酒配比你饮。好似大部份餐厅一样,先黎D面包比你,劲钟意个黑松露jam,超好食前菜系一道鱼沙津,摆得好靓,鱼亦好有鲜味,汁亦令人好开胃!每人配一杯香槟主菜朋友点咗牛扒配鹅肝,鹅肝非常好食,而牛扒亦非常细心地已经帮你砌开哂,朋友都话好好食!配红酒一杯!而我,主菜选择咗鱼,真心嘅,简单嘅两个字~好食!配白酒一杯,但个人喜好都想饮红酒,又肯改比我噃!真系好!最后嘅course就系甜品,甜品都几大惊喜,因为就咁睇个样以为无咩特别,念住只系普通cake,但原来呢个甜品好多层次,面系雪糕,中间系jelly,底部先系cake,好好味!旁边嘅一条唔知中文叫咩嘅甜品我开头以为系薯条,但唔系噃,唔知系咩但好好食,
大热天时口好干,叫杯cocktails饮下先啦!
最后嘅course就系甜品,甜品都几大惊喜,因为就咁睇个样以为无咩特别,念住只系普通cake,但原来呢个甜品好多层次,面系雪糕,中间系jelly,底部先系cake,好好味!旁边嘅一条唔知中文叫咩嘅甜品我开头以为系薯条,但唔系噃,唔知系咩但好好食,仲配咗杯甜酒!
最后,饮饱食醉之后,都系时候清醒番嘅,餐饮我地都拣想饮番杯茶清醒下,waitress好得意地话比我地知memu系无嘅,所以佢会用把口话比我地知有咩茶饮,本人拣earl grey,点知... 又有惊喜,茶都有甜点送口,哈...
总结黎讲,环境服务食物饮品都好满意,一间好值得推介嘅餐厅!纪念日黎真系一流!