2018-07-14
今晚又去烧肉喇~今次去左一间位于佐敦嘅和匠日式烧肉店。门面用木条建搭,简洁朴实。入到去,店员非常有礼,四周环境干净,枱面及餐具唔会油淋淋。发现一只飞驒牛公仔,非常可爱,今晚就同佢一齐晚餐喇。叫左好多野食,呢个系萤光鱿鱼,猪觉得入口时有杂果沙律嘅味道,之后就咸咸地,几有趣。日本安昙野豆腐沙律,沙律菜好新鲜,滑滑嘅豆腐配上日式芝麻酱,好食。美国prime牛小扒,颜色好靓,肉亦好厚身,用大火烧一烧两面,肉嘅口感一d都唔韧。阵阵嘅牛油香味,一试爱上。美国prime牛角切,每个位置油脂不一,口感亦有差异,唔洗加酱料已食到𠮶种美味喺舌头上化开,回味无穷。盐烧豚腩肉,虽然邪恶,但实在香到不得之了。轻微嘅盐味,可以食到豚腩肉本身原味嘅滋味。日本国产阿波尾鸡腿肉,相当于从鸡腿到大腿根部嘅部位,多汁滑嫩日本国产帆立贝(黑松露蒜蓉牛油烧)牛油同蒜蓉系最佳配搭,用嚟煮海鲜最合适。一路烧一路散发出牛油嘅香味。日本帆立贝系由外日本新鲜进口,鲜味十足,口感爽嫩清脆,非常好食。香蒜牛油黑松露焗杂菌,牛油味非常香,但又唔会盖过d杂菌味,份量绝对唔少。冷稻庭手打乌冬,酱汁唔会太咸,个山葵味道亦唔错,唔会冇味或太过攻鼻。而
萤光鱿鱼
日本安昙野豆腐沙律
美国prime牛角切
美国prime牛角切
盐烧豚腩肉
日本国产阿波尾鸡腿肉
日本国产帆立贝(黑松露蒜蓉牛油烧)
日本国产帆立贝(黑松露蒜蓉牛油烧)
香蒜牛油黑松露焗杂菌
冷稻庭手打乌冬,酱汁唔会太咸,个山葵味道亦唔错,唔会冇味或太过攻鼻。而稻庭手打乌冬弹牙,整体配合得非常好。
冷稻庭手打乌冬
海胆炒饭炒得粒粒分明,海胆有轻微齿颊留香嘅滋味,配左飞鱼子,增加口感又加强味道层次,令猪忍唔住一口接一口。
海胆炒饭