2021-03-05
见近日疫情稍为缓和,同友人黎烚下烚下。餐厅位于旺角弥敦道一大厦一楼,位置方便。 餐厅地方很宽敞, 以木制家具为主,古色古香,很有中国风。枱面、座位亦很阔落,食物放满一枱依然有空间,而且枱与枱之间相隔了一段距离, 食得舒服又安心。大门口旁有个混酱区,欣赏全部有盖盖住,好衞生。亦有三款前菜小食任食,推介荞头大粒又好味,凉拌青瓜又爽又开胃。呢度用Apps落单,我哋点了鸳鸯锅$188,可以一次试晒两款汤底。麻辣锅会跟埋鸭血同少少豆腐,呢两样同麻辣汤真系绝配,鸭血大大旧,无任何血腥味,好新鲜嫩滑。硬身头腐,里面索晒汤底,好味!美人锅配有多款滋补药材,食完都觉得变靓啲😝侍应建议我地喺社交平台打咭/俾个like,就可获赠一杯杞子圆肉菊花露/宁神洛神花茶,真材实料好好饮。大份手切本地牛肉 ($288)侍应提示烚十秒就食得, 入口嫩滑,牛肉味好浓,油花分布均匀,有咬口!桂花蚌($138)呢个必食!好大只!又鲜又爽口又弹牙!店员温馨提示我地可以放入筲箕仔入面烚10秒左右,呢个筲箕仔其实好正,细细件嘅食物,唔怕烚吓烚吓揾唔番。什菜篮($68)蔬菜菇类都有,可以样样都试吓,人唔多嘅系个好选择。鲜果盘 (免费)
美人锅配有多款滋补药材,食完都觉得变靓啲😝
大份手切本地牛肉 ($288)
桂花蚌($138)
呢个必食!好大只!又鲜又爽口又弹牙!
什菜篮($68)
蔬菜菇类都有,可以样样都试吓,人唔多嘅系个好选择。
鲜果盘 (免费)
食完热辣辣嘅火锅之后再食生果,真系清新,又帮助消化
另外茶芥$20位及需加一。呢度每一款食材,都非常新鲜优质,而且价钱合理,下次要再嚟试埋其他锅先!