2006-05-10
一早订左2围,一行20几个亲戚6:40p.m.到,先饮番杯潮州嗲,唔系好够味,但d酸菜就好好食喇,食完再要多碟~间铺写住潮州私房菜,地方细细,加埋都无10张枱,得两三张大枱,虽然地方唔系咁好,但系睇得出呢度间系一间老字号~d野食既价钱都好经济,$1480倒2大围~order左十几样野,大致如下:1. 猪头&猪脚冻(我觉得头好过脚,因为有口感多d)2. 鹅中mix豆腐(咸左d)3. 墨鱼mix猪肠胃病花生(d汁咸左d)4. 煎蚝餠 (多蚝好食,唔会太多粉浆,煎得几干身,唔会油立立,食完碟底无咩油)5. 煎水瓜洛(好好食,水瓜新鲜有d甜味)6. 大芥菜排骨煲(芥菜好"林"好好食,个汤好鲜甜,因为有金华火腿)7. 蚝粥(大大锅,好鲜味)8. 牙带鱼(有d汁,有芹菜&大蒜,好味) 9. 海参鹅掌煲(咸左d)10. 虾"早"&蟹"早"( 即系炸虾胶&蟹胶,蟹胶较好味)11. 胡椒猪肚汤少辣(虽然叫左少辣,但依然辣,但几惹味,猪肠多但猪肚较少)12. 水晶包(即蒸即食12个,size细细粒,豆沙莲蓉各半)13. 绿豆爽清心丸(热食,d清心丸唔系太好食,合成好好多)P.S.有位亚姐讲潮州话,感觉好亲
1. 猪头&猪脚冻(我觉得头好过脚,因为有口感多d)
2. 鹅中mix豆腐(咸左d)
3. 墨鱼mix猪肠胃病花生(d汁咸左d)
5. 煎水瓜洛(好好食,水瓜新鲜有d甜味)
7. 蚝粥(大大锅,好鲜味)
8. 牙带鱼(有d汁,有芹菜&大蒜,好味)
9. 海参鹅掌煲(咸左d)
P.S.有位亚姐讲潮州话,感觉好亲切~