2010-06-23
永记系我响上环工作独个儿午餐既热点,唔好饭既我,隔三、两天就去一趟,大热天时10分钟行程,背脊都可以湿透。今日无食中午饭,3点多黎到永记,期待食到美味既汤粉。无想像到呢个时候店里都坐满咁多客人。立刻叫至爱既黑百叶拼鱼饺米,再配清汤菜,点知黑百叶同菜都已经沽清,有点失望!唯有退而求次,第二最爱猪润代替栢叶啦。可能就系喜欢永记新鲜既材料,所以今次食唔到自己既至爱,下次都系早d去!无问过永记既历史,但相信无30年都有20年,因为经常都有相熟朋友到店内同潮州老板顷计,相信大家都系老街坊。而永记亦都系家庭式经营,自我帮衬当年,潮州老板仲响厨房当厨,但其后可能年纪大喇,只当收银,厨房就由仔女轮流担任,以于妈妈一般都当楼面。永记所处地区、环境、经营手法绝对富有老香港既特色。 猪润鱼饺米:汤唔系一般清汤,味道鲜甜,再加上大量既唐芹,香味四溢,一试便知龙与鳯。猪润切得细细块,酌得刚熟兼嫩滑,平时怕食又硬又嚡既猪润,但永记就食得好安心!用鱼露加辣椒油点猪什,会更加正!永记唯一要改善既地方,相信系店内既冷气系统,夏天会食到香汗淋漓。
用鱼露加辣椒油点猪什,会更加正!